Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ограничават застрояването непосредствено зад плажовете по Черноморието

Парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), внесен от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски на 26 септември, с които се цели спиране на възможностите за строителство в близост до екоплажовете по Българското Черноморие, защита на дюните и завишени санкции за неправомерно поставени преместваеми обекти, както и по-добрата им регулация. Законопроектът беше приет в началото на декември от парламента на първо четене и с него се урежда възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м. зад плажовете за природосъобразен туризъм – Иракли, Бяла – Карадере, Корал.

Преди това комисията отхвърли предложението на Коста Стоянов – ПГ “Възраждане”, разглеждането на проектозакона днес да отпадне, докато бъде получена справка, поискана от групата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с предложението на политическата формация за допълване на списъка на плажове за природосъобразен туризъм с още 41. По време на дебатите по проектозакона Стоянов напомни, че общият брой на морските плажове в страната е 429, като голяма част от тях попадат в Натура 2000 или са в границите на природни резервати. За да се ограничи урбанизацията върху плажовете, които са атрактивни за природосъобразен туризъм, се предлагат още 41,  които започват от границата ни с Румъния – от Община Шабла, до границата ни с Турция – плаж Резово, обясни Стоянов. Комисията отхвърли предложението на “Възраждане” за включването на допълнителните плажове в обхвата на проектозакона. Отхвърлено беше и предложението на народния представител Даниела Божинова ПГ “Продължаваме Промяната-Демократична България” за включването на още девет плажа за природосъобразен туризъм.

Още от Built.bg:  Джефри Пайът и енергийният министър Владимир Малинов обсъдиха енергийното сътрудничество между САЩ и България

Между двете четения на проектозакона в комисията постъпиха четири предложения. Дебатите продължиха близо три часа, като междувременно имаше и 10-минутна почивка.

“Тежка комисия, сложни промени”, коментира председателят на комисията Николай Нанков – ПГ ГЕРБ-СДС. Очаква се на следващото заседание на комисията да бъде обсъдено тя заседава по-рано, като имаше предложението това да става в 14:30 ч. в сряда, а не както е сега в 16:00 ч.

На снимката (от ляво надясно): заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов и председателят на Комисията Николай Нанков.
Снимка: БТА

Сред приетите предложения бе това Младен Шишков ПГ ГЕРБ-СДС, което предвижда извън границите на урбанизираните територии, областният управител да поддържа и ремонтира морските хидротехнически съоръжения, вълнобойните, системите и съоръженията, предпазващи от вредните въздействия върху морския бряг. За изпълнение на това задължение, областният управител ежегодно изготвя и представя план-сметка в Министерски съвет. По отношение на план сметката беше прието предложението на Настимир Ананиев – ПГ “Продължаваме Промяната-Демократична България”, то да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Не беше прието предложението на Даниела Божинова – ПГ “Продължаваме Промяната-Демократична България”, според което при констатирано нарушение на концесионен договор, довело до увреждане на крайбрежната плажна ивица, защитени растителни или животински видове, или защитени природни местообитания, включително, но не само чрез извършване на строително-монтажни работи, в това число изкопи и насипи извън регламентираните по съответни разпоредби от Закона за устройство на територията, или чрез увреждане на пясъчни дюни, договорът да се прекратява едностранно от концедента.

Прието бе предложение на Мирослава Петрова – ПГ “Продължаваме промяната Демократична България”, което е свързано с прецизирането на формулировката за измерването на границата във връзка с трите плажа – ” като всяка точка от линията, определяща откъм сушата границата й, е на разстояние 500 метра от най-близката точка от сухоземната граница на съответния плаж, в това число пресечната точка на морския бряг”. Предлага се в зона “А” в ивицата с широчина от 500 метра от границите на трите плажа да се забрани строителството на сгради и съоръжения, включително допълващо застрояване, строителство и поставяне на огради, независимо от техния вид, форма, височина и материал, върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, поставянето на рекламни и монументално декоративни елементи и моделиране на заварения ландшафт.

Още от Built.bg:  В МРРБ не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел "Железница"
На снимката: председателят на Комисията Николай Нанков.
Снимка: БТА

Прието бе и предложение от народните представители Мирослава Петрова, Николай Нанков и Станислав Анастасов зона “Б” да обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на зона “А”, в частта след ивицата с широчина 100 м. от границите на морския бряг или на морските плажове и 1,6 км. в частта след ивицата с широчина от 500 м. от границите на морските плажове за природосъобразен туризъм “Иракли”, “Бяла-Карадере” и “Корал”, с изключение на урбанизираните територии на населените места, определени към датата на влизане в сила на закона.

По друго прието предложение от тримата депутати се предвижда поставянето на преместваеми обекти на територията на морските плажове, в т.ч. определянето на ползваната допълнителна търговска площ и на територията на националните курорти да се разрешава от главния архитект на общината по реда и при условията на ресорна наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството въз основа на схема, одобрена от министъра на туризма. Прието бе и предложението на същите трима народни представители, свързано с почистването на плажовете, според което използването на самодвижещи се, верижни, земекопни и други машини и предоставянето на плажни услуги се извършва при условията да не се разрушават дюните и след разрешение на оправомощено от съответната община лице, като на морските плажове за природосъобразен туризъм достъпът на техника се допуска единствено при случаи на бедствие и заплаха за човешкото здраве, при същите условия.

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам