Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Около 600 млн. лв. са необходими в бюджета за 2022 г. за индексиране на договорите в строителството

Около 600 милиона лева е необходимо да бъдат заложени в бюджета за 2022 г. за индексиране на договорите в строителството, заради чувствителното поскъпване на основните материали. Това стана известно от интервю за БНР на инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ).

В интервюто инж. Козарев казва още:

Ако в момента в държавата се изпълняват проекти за 3 млрд. лв. и средната тежест на строителните материали в тях е 50 на сто, а поскъпването на материалите е между 38 и 40 на сто, общото индексиране трябва да е около 600 млн. лв.

За съжаление редица инфраструктурни проекти са под риск, както с държавно или общинско, така и с финансиране по оперативните програми. Поскъпването на строителните материали се отразява еднакво и на малки, и на големи обекти. Увеличението на цените между 30 и 40 на сто е от началото на м.г. и се дължи на нарастването на борсовите стойности на основни материали като стомана, пластмаси, дървен материал и т.н. Допълнително са поскъпнали основните енергийни източници.

Снимка: КСБ

“Изхождайки от позицията, че говорим за публичен ресурс, който трябва да бъде разходван изключително прозрачно, ние настояваме за въвеждане на специална методика, която да индексира плащанията по нашите договори”, заявява инж. Козарев. Предложението на КСБ копира румънския модел, където с постановление на Министерския съвет са дефинирани методиките на индексиране в отделните видове строителство.

Инж. Козарев информира, че по искане на МРРБ са представили методика и се надяват скоро да предстои среща с Министерството на финансите, за да обсъди как да се продължи нататък. „Като цяло съм оптимист – към момента срещаме пълно разбиране. Общественият интерес е обектите да бъдат завършен”, заявява председателят на Контролния съвет на КСБ.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен остава начело на Европейската комисия

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам