Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ООН избра България и Албания за членове на Съвета по правата на човека

При тайното гласуване за избор на две нови страни членки на Съвета по правата на човека, което се проведе днес в Общото събрание в Ню Йорк, България получи 160 гласа, Албания – 123, а Русия – 83, предаде Ройтерс.

Опитът на Русия да се върне в правозащитния орган на ООН се провали, посочва агенцията.

Русия не успя днес да се завърне във висшия орган по правата на човека на ООН, като България и Албания спечелиха повече гласове при вота, отбелязва Ройтерс.

Другата оспорвана надпревара беше в Латинска Америка и Карибския басейн, където Куба, Бразилия, Доминикана и Перу се бореха за три места, но в крайна сметка Перу загуби.

Останалите регионални надпревари не бяха така оспорвани. Китай, Япония, Кувейт и Индонезия бяха избрани да представляват Азия, а Бурунди, Малави, Гана и Кот д’Ивоар ще заемат четирите позиции, полагащи се на Африка. Франция и Нидерландия ще заемат местата, отредени за страните от Запада.

Това гласуване се разглежда като решаващ тест за усилията на Запада да държи Москва дипломатически изолирана след нахлуването й в Украйна. Заради инвазията си в съседната държава преди 18 месеца Русия беше изгонена от базирания в Женева Съвет по правата на човека на ООН.

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган в системата на ООН, заменил Комисията на ООН по правата на човека. Съветът е спомагателен орган на Общото събрание. Първото му заседание се провежда на 19 юни 2006 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам