Бюлетин

ОПЕК+ се събира заради европейското ембарго върху руския петрол

Страните от групата ОПЕК+ се събират днес, за да коригират петролното си производство предвид обявеното от ЕС ембарго върху руския петрол, което поставя Москва в деликатно положение в рамките на групата, предаде Франс прес.

Анализаторите разчитаха допреди два дни, че статуквото ще се запази въпреки призивите на Запада неформалното обединение да отвори повече кранчето, за да се спре скокът на цените, който ускори темп след съобщението на 27-те за ембаргото. Всички те изтъкнаха волята на 23-членната група, де факто ръководена от Рияд, да щади Русия и да запази единството на обединението.

Досега пазарът предполагаше, че ОПЕК+ ще остане на същата вълна и ще повиши съвсем малко обема на производство от 432 000 барела на ден през юли, включвайки Русия, обобщава Карстен Фритш, анализатор в “Комерцбанк” (Commerzbank).

Тази стратегия, започнала през пролетта на 2021 г., цели постепенно възстановяване на равнищата на производство от преди пандемията от КОВИД-19 след драстичното намаление в контекста на срива на търсенето, свързано със санитарните ограничения и локдауните по света.

Статия във в. “Уолстрийт джърнъл” обаче пося съмнение. Според американското издание членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) проучват възможността Русия да бъде отстранена от споразуменията, определящи производствените квоти. Подобен сценарий би позволил на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да черпят от неизползваните си мощности, за да компенсират отчасти пропуснатите печалби, а така пазарите да бъдат успокоени.

Дебатите между 13-те членки на ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, и десетимата им партньори, оглавявани от Русия, ще започнат с технически дискусии в 12 ч. по Гринуич (14 ч. във Виена, където е централата на картела, или 15 ч. българско време). След това ще се състои пленарно заседание чрез видеоконферентна връзка.

Някои експерти, сред които Стивън Бренък от Пи Ем Ви Енерджи (PMV Energy), се опасяват, че временно отстраняване на Русия може да доведе до разваляне на споразумението от 2016 г. за регулиране на пазара.

В понеделник ръководителите от ЕС постигнаха споразумение, което би трябвало да позволи да бъде намален с около 90 на сто вносът на руски петрол в общността до края на годината, за да се спре финансирането на войната на Москва в Украйна.

На този етап Рияд не изглежда склонен да облекчи пазара. На последния Световен икономически форум в Давос външният министър принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд отново заяви, че “кралството е направило каквото е могло”, посочват икономически медии. “Ситуацията е по-сложна от просто добавяне на барели на пазара” подчерта той, след като миналата седмица страните от Г-7 изтъкнаха ключовата роля на ОПЕК+ срещу затягането на международните пазари.

В този контекст никак не е сигурно, че може бързо да се разсее нежеланието за широко отваряне на кранчетата, отбелязва Сузана Срийтър от “Хагрийвс Лансдаун” (Hargreaves Lansdown).

А дори и да иска, ОПЕК+ не може да замени изгубените обеми на Русия поради затрудненията на някои страни членки да достигнат квотите, припомня анализаторката.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам