Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Операторът “Норд стрийм-2” не е искал обявяване на несъстоятелност

Снимка: www.nord-stream2.com

“Норд стрийм-2” (Nord Stream-2), базираната в Швейцария компания оператор на газопровода “Северен поток-2”, заяви днес, че не е подавала молба за обявяване в несъстоятелност, предаде Ройтерс. 

“Не потвърждаваме медийните информации, че “Норд стрийм-2″ е подал молба за фалит. Компанията само уведоми местните власти , че трябва да прекрати договорите със служителите си след санкциите, наложени й от САЩ”, посочи операторът в изявление, разпространено по електронната поща.

Компанията, чиято централа е в швейцарския град Цуг, обмисля да подаде молба за обявяване в неплатежоспособност, казаха двама източника по-рано тази седмица.

Икономическият директор на кантон Цуг Силвия Талман посочи, че няма задействана процедура по несъстоятелност. 

“Знаем, че “Норд стрийм-2″ е изправена пред огромни затруднения с плащанията. Досега компанията не е подавала молба за несъстоятелност в търговския регистър на Цуг”, каза Талман.

Газопроводът “Северен поток-2”, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, не е влязъл в търговска експлоатация, тъй като все още не е сертифициран от Германия. Процедурата по сертификация бе спряна миналата седмица заради ескалацията на кризата в Украйна.

Решението на Германия е неприемливо и ще доведе до непоправими щети в двустранните отношения, заяви днес министерството на външните работи на Русия. 

“Отговорността за последиците от тези незаконни действия, които поставят под въпрос репутацията на Германия като надежден чуждестранен партньор, е изцяло на германската страна”, заяви говорителката на дипломатическото ведомство Мария Захарова.

“Вярваме, че сме изправени пред безпрецедентно използване на икономически проект като политическо оръжие срещу нас, което действителност е точно това, в което Западът като цяло и Берлин в частност обичат да обвиняват Москва”, допълни тя.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам