Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Оръжейни маневри по български

България и още пет държави продават съветски оръжия и боеприпаси на Украйна през американската компания се посочва в анализа на вестник “Ню Йорк таймс”. Това се случва чрез “Ултра дифенс корп.”, базирана в Тампа, Флорида, информира вестникът.

“Ултра дифенс корп.” работи с оръжейни фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република, които осигуряват т.нар. “нестандартни боеприпаси”. Те не са по стандартите на САЩ и НАТО, но се използва от армии, като украинската например и такива, които разчитат на съветско оръжие. Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е създадена след материал на “Ню Йорк таймс” от 2008 г., в който журналистите разкриват нелегални продажби на дефектни китайски патрони за съюзниците на САЩ в Афганистан, въпреки, че Китай е в списъка със страните, за които има ембарго. Цитираните държави осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, за да помага на страни, които подкрепя.

Вчера от ГЕРБ показаха показаха товарителници за два полета, които са транспортирали оръжия с украински самолет за полска фирма, като пратката е доставена до летище на 100 километра от границата. По време на посещението си в храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка, Бойко Борисов отговори на въпрос дали България трябва да изнася оръжия за Украйна и посочи, че това вече се случва, макар и „задкулисно“. По думите му, страната ни изнася в пъти повече боеприпаси от февруари насам, оръжейните ни заводи работят с пълен капацитет и там се произвежда “точно продукцията, която се използва в Украйна“.

Корнелия Нинова, снимка: БТА

Коментарът от левицата не закъсня. Корнелия Нинова излезе със следната позиция:

Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия. И как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки. Всъщност ти тези “неофициалните” потоци ги разбираш по-добре. Да, заводите работят, но не за Русия или Украйна. Нали си голям международник. (…) За другите може да е простено да говорят глупости, но ти си бил министър-председател. Би трябвало да знаеш що е то сертификат за краен потребител. Покажи поне един за Украйна. Не можеш, защото няма такъв. И как пък поне за най-светлите християнски празници, първите мъже в държавата не спряха да говорят само за оръжия. Как пък една дума не ви се откъсна за цени, инфлация, доходи, бедност, данъци, акцизи. Загрижили се за световния ред, без грам грижа за собствения си народ.

В периода от февруари до 13 април износът от България на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти – с над 400 млн. лв., каза пред медиите в Стара Загора Христо Гаджев, депутат  от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана. Той уточни, че това се вижда в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова, качен на сайта на парламента.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство
Христо Гаджев, снимка: БТА

Според председателя на ПГ на “БСП за България” Георги Свиленски, Гаджев прави “свободни съчинения по картинка“. В позиция на Свиленски, разпространена от пресцентъра на БСП, се посочва, че Гаджев показва официален отговор до Народното събрание за износ на оръжие с краен потребител в държава членка на ЕС и прави “обосновано предположение”, че от тази държава едва ли не са подали документи с невярно съдържание и са излъгали официалните български институции и оръжието не е за нея, а за Украйна.

И докато ГЕРБ и БСП си подхвърляха обвинения един срещу друг като горещ картоф, министър-председателят Кирил Петков, с пост в профила си във Фейсбук, обяви, че открива публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство.

Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия, посочва Петков. Той допълва, че ще продължава да работи за това България да има единна позиция въз основа на информиран избор.

През идващата седмица свиквам коалиционен съвет и организирам пътуване до Киев. Военната помощ не е задължително в една от двете крайности – не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна и информирано като коалиция да се обединим около важни за тях конкретни необходимости, зад които всички можем да застанем, пише премиерът и завършва с:

Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна. Държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението.

И макар Петков да получи благодарности от външния министър на Украйна, Дмитро Кулеба, който бе съвсем скоро на посещение у нас, не закъсняха първите негативни коментари от коалиционния партньор Има такъв народ. Лидерът на партията, Слави Трифонов, написа във Фейсбук:

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет
Слави Трифонов, снимка: FB

А идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал.

В допълнение Трифонов отбелязва: “Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора.”

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам