Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Осем искания за по-чист въздух отправят от „Дишай, България“

Осем основни искания за подобряване качеството на въздуха в България отправят от националното обединение „Дишай, България“. За БТА Румяна Боянова от екологично сдружение „За Земята“ коментира, че те са записани в декларация, изпратена до институциите с настояване за по-ефикасни мерки.

Сред исканията е осигуряването на качествен контрол върху работата на индустриалните инсталации, замърсяващи въздуха и издаването на разрешителни за нови производства. те посочват необходимостта от осъществяване на контрол денонощно, включително през почивните дни.

Второ искане е за прекратяване на практиката за изгаряне на отпадъци и биомаса в топлоелектрическите централи. От „Дишай, България“ са категорични, че трябва да се изпълнят европейските цели за компостиране, рециклиране и намаляване на отпадъците чрез инвестиране в необходимите системи за по-ефективно управление на отпадъците. Румяна Боянова посочи необходимостта от реален контрол на нерегламентираното горене на битови/токсични отпадъци в градските територии.

Снимка: БТА

Ускоряването на програмите за подмяна на отоплението на дърва и въглища в бита с екологични алтернативи, отчитайки тенденцията за електрификация и  на отоплението, базирано на възобновяемите енергийни източници, е друго искане на обединението.

Сред останалите предложения е и подмяната на уредите. Това трябва да е обвързано с мерки за енергийна ефективност и подкрепа на бедните домакинства, посочва Боянова. От „Дишай, България“ подчертават и нуждата от въвеждане на поетапни ограничения и извеждане от експлоатация на остарели уреди за отопление. По отношение на транспорта искането е за въвеждане на нискоемисионни зони.

Замърсяването на въздуха е сред най-сериозните екологични проблеми в България, коментира Боянова. И посочи, че страната ни не спазва нормите за фини прахови частици на Европейския съюз. Тя каза, че желанието за по-добро качество на въздуха е провокирало създаването на „Дишай, България“. Боянова каза, че това е „изцяло гражданска и надпартийна кауза“. Според нея активността на гражданите помага за това действията да са по-успешни.

Още от Built.bg:  При 100% обработени протоколи: Седем партии влизат в новия парламент

Днес от 18:30 ч. предстои среща с представителите на „Дишай, България“, на която те ще запознаят със своите инициативи.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам