Бюлетин

Още 16,3 км от АМ „Хемус“ в посока Варна са готови

В строителството на новата отсечка на автомагистрала „Хемус“ в посока Варна са инвестирани 145 млн. лева от републиканския бюджет, беше посочено при пускането на движението по 16,3-километровия участък от аутобана между селата Буховци и Белокопитово на церемония днес в присъствието на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Така пътуването от пътен възел „Буховци – Север“ до Варна, което е около 103 км, ще бъде изцяло по магистрала.

Снимка: БТА

Откритият днес участък между селата Буховци и Белокопитово е проектиран за скорост от 120 км/ч. Отсечката е с две платна за движение с по две ленти в посока и две аварийни ленти, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети.  В началото на участъка, чрез пътен възел „Буховци – Север“ се осигурява пресичането на АМ „Хемус“ с пътя Буховци – Макариополско. Реконструиран е и п. в. „Буховци – Юг“, осигуряващ необходимата пропускателна способност на моторните превозни средства от първокласния път София – Търговище, чрез път III-5102 до началото на новия участък от АМ „Хемус“ при п. в. „Буховци – Север“, се посочва в прессъобщение от МРРБ.

Снимка: БТА

По трасето на отсечката има седем виадукта, мост над р. Пакоша, 10 селскостопански подлеза, в края на участъка при п. в. „Белокопитово“ са изградени пътните връзки за привързване на магистралата с първокласните пътища Русе – Разград – Шумен и София – Търговище – Шумен.

Общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е приблизително 420 км. В експлоатация са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, които са с обща дължина 175 км. С новия участък стават над 191 км въведените в експлоатация, отбелязват още от МРРБ.

Още от Built.bg:  Шишков очаква първата половина от лот 1 на магистрала "Европа" да бъде пусната за Великден

Както БТА съобщи, министър Шишков връчи разрешенията за ползване на новопостроения участък и на реконструирания пътен възел „Буховци – Юг“ на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов и благодари на строителите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам