Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Още метро, тротоари, пари за районните кметове: Kои са приоритетите на общината в сезона на ремонтите

Автор: Built.bg

Започва сезонът на ремонтите в София. След зимата предстоят обичайните козметични и възстановителни работи по част от пътната мрежа. Но има и големи инфраструктурни проекти, които ще бъдат реализирани тази година. Попитахме Столичната община кои са приоритетните обекти за 2024 г.?

С оправянето на времето се работи по главната и второстепенната улична мрежа, като с приоритет са основните улици и булеварди, както и маршрутите на масовия градски транспорт, обясняват пред Built.bg от екипа на кмета Васил Терзиев. Извършват се и ремонти на уличната мрежа по подадени сигнали от граждани чрез различните платформи.

Какъв е бюджетът за инфраструктурни ремонти за 2024 г.? 55  млн. лв. са предвидени в бюджета за текущи ремонти, като в това число влизат 5 млн. лв. за пътна безопасност и 10 млн. лв.  целеви средства, които се предоставят  за пряко възлагане на строителни дейности от районните кметове.

В приоритетите на предишния кмет Йорданка Фандъкова последните няколко години бяха тротоарите, макар че на много места видими резултати още няма. Ремонтът на тротоари продължава и през настоящата година и е сред целите на новата места власт.

„Ремонтът на тротоари продължава.  От началото на годината са реализирани и приети обекти за  над 3 млн. лв. Има възложени обекти за още над 17 млн. лв., които се изпълняват в момента или  предстои да започне работа  по тях“, коментират от общината. По разчети за тротоарите са предвидени  39 млн. лв. Изграждането на тротоари се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка.

Относно големите инфраструктурни обекти, които ще се изпълняват тази година, усилията са насочени към т. нар. рингове на града, които са изключително важни за трафика – това са бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“. Продължават и основните ремонти на улиците „Народно хоро“, „Народен герой“ и „Емилиян Станев“.

Още от Built.bg:  Столичната община получава 33 имота от служебното правителство за Зеления ринг на София

В края на годината София трябва да има своя „зелен ринг“ – по план до 31 декември трябва да е готов първия участък от „Гара Пионер“ до бул. „Шипченски проход“ в районите „Изгрев“ и „Слатина“.

Стратегически обект на София е метрото, казват от общината. Продължава строителството на два участъка на столичното метрото –  3 км в „Подуяне“ от  кв. „Хаджи Димитър“  до „Левски Г“ и 6 км през район „Слатина“ до район „Младост“. Крайният срок обаче в 2027 г. По тази линия най-после ще се отвори метростанция на зала „Арена София“ и Техпарк София, до които в момента има достъп само с автобуси.

Най-после трябва да започне и прословутият ремонт на площад „Св. Неделя“. По план това трябва да стане в края на годината, на 1 ноември, а да е готов в края на 2025 г. Проектът включва и реконструкция на улиците в съседство – „Алабин“ от бул. „Витоша“ до ул. „Лавеле“. В близост основен ремонт е предвиден и на централната ул. „Солунска“ в участъка между булевардите „Христо Ботев“ и „Витоша“.

И още – и тази година ще се подменят трамвайни релси. Общината е заложила проектиране на ремонт на трамвайния релсов път по основния бул. „Княгиня Мария Луиза“ в отсечката между ул. „Опълченска“ до ул. „Козлодуй. Ще се сменят релсите и по бул. „Ал. Стамболийски“ от бул. „Константин Величков“ до ул. „Западна“, като ремонтът включва и трамвайно ухо „Западен парк“.

В програмата на Столичната община прави впечатление, че са предвидени пари и за периферните райони на града. Така например сред основните приоритети попада доизграждането на канализация в кварталите „Драгалевци“ и „Симеоново“. Средства за ВиК мрежа са отпуснати и за кварталите „Суходол“ и град Нови Искър.

Още от Built.bg:  В София тръгва нова трамвайна линия номер 15

Без да се дава конкретика в ремонтната програма на местната власт влиза и изграждането на велоалеи на територията на общината. Парковете „Владимир Заимов“ и „Хиподрума“ също ще бъдат ремонтирани и възстановени – за тях са предвидени пари за алейно осветление. А в „Младост“ 3 е планувано изграждането на зона за събития, детска и спортна площадка и зона с пъмп трак съоръжения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам