Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Осигурено е финансиране за изграждането на многоетажен паркинг до пазара “Ситняково” в столицата

В последните дни на 2022 г. председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и изпълнителният директор на Фонда за устойчиви градове Надя Данкинова подписаха договор за дългосрочен инвестиционен заем, предоставен от Фонда за изграждането на надземен етажен паркинг до пазара “Ситняково” в район “Слатина”. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Одобреното финансиране е в размер на 4 600 000 лв., от които 2 714 000 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие по ОП “Региони в растеж” 2014-2020″, предоставено чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Общият бюджет на проекта е 6,6 млн. лв., като останалите средства са осигурени от “Пазари Изток” ЕАД, които имат ангажимент по изграждането и стопанисването на паркинга.

Многоетажното съоръжение ще бъде на две нива. На първото ниво ще има паркинг и товарна зона с 49 места, рампа за зареждане на зеленчуков сектор. Второто ниво ще е междинно и ще спомага за обиране на денивелацията на терена. То ще бъде с 19 паркоместа, 16 от тях са предвидени за зарядни станции за електрически автомобили.

Снимка: Столичен общински съвет

На ниво 3 ще има паркинг за 45 автомобила, а на ниво 4 – за 47 коли, както и зона за организиране на събития.

На ниво 5 е предвиден спортен комплекс с две зали за фитнес от 276 кв.м, съблекални, кафене и рецепция, както и спортно игрище.

До седмици се очаква да приключат съгласувателните процедури и да се пристъпи към избор на изпълнител, информира председателят на СОС. Това е поредната ни стъпка към разрешаването на проблема с липсата на достатъчно места за паркиране в града. Ще продължим да работим за това още по-усилено и през тази година, коментира Георги Георгиев.

Още от Built.bg:  Парламентът реши да се преговаря с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй".

За изграждането на многоетажния паркинг съобщи в интервю за БТА още в началото на 2022 г. кметът на район “Слатина” Георги Илиев. Тогава той каза, че проектът е съществувал като идея, но някои детайли по него не са били добре обмислени и жителите на района не са подкрепили изграждането на многоетажен паркинг заради достъпа до него. След това проектът е коригиран и приет от жителите на района.

През октомври миналата година започна изграждането наземен паркинг в район “Надежда” с площ от 5607 кв.м с 310 паркоместа, както и 32 места с възможност за зареждане на електрически автомобили. Бюджетът на проекта е 6,314 млн. лева, като “Софийски имоти” осигурява 1,914 млн. лева, а Фондът за градско развитие  – 4,4 млн. лева, припомня БТА.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам