Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Остават за изпълнение много дейности и доставки за интерконектора Гърция – България

Pipes Hydroelectricity Pipeline  - TitusStaunton / Pixabay

Представеният от изпълнителя на интерконектора АВАКС обновен график при удължаване на срока на договора, потвърждава приключване на строителството до 31 декември 2021 г., като датата на търговска експлоатация на газопровода да бъде не по-късно от 1 юли 2022 г.

Това отговори министърът на енергетиката Александър Николов в рамките на днешния парламентарен контрол на въпрос относно забавяне на изграждането на газовата връзка с Гърция.

Но съгласно информация от проектната компания Ай Си Джи Би АД, която реализира проекта, изпълнението към момента е в напреднала фаза, но е налице , коментира Николов.

Данните към 31 декември 2021 г. са заварено трасе от над 179 км, въпреки че АВАКС докладва, че дейностите по изкопаването на траншеите и полагането на тръбопровод са напълно завършени. Информацията на проектната компания показва, че по трасето има множество места, където се извършва свързване на отделни изпълнени отсечки със сумарна дължина приблизително 5 км.

Остават за изпълнение множество дейности и доставки, като основното забавяне е доставката на оборудване за кранови възли, доставки на голяма част от оборудването на газоизмервателна станция Комотини, като последните от тях се очакват в края на януари, най-късно в средата на февруари. Има незавършени критични дейности по линейната част, оптични кабели, рекултивация и хидротестове. От тях са завършени 6 от 17, посочи Николов. Завършени са 44 от 46 пресичания, а тези чрез отворен способ са 320 от 370.

Съществени работи има да се свършат и по наземните съоръжения. Към 31 декември 2021 г. изпълнението на газоизмервателна станция Стара Загора е 64,4 процента, а на газоизмервателна станция Комотини – 23,9 на сто. Изпълнението при крановите възли е 18 процента, докато диспечерският център е готов на 32,9 на сто.
Дейността по свързване към съседни оператори – ТАП, ДЕСПА, “Булгартраснгаз”, не е започнала, каза още енергийният министър.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

По информация на проектната компания на 10 декември 2021 г. от АВАКС е предявена претенция за удължаване на срока за изпълнение на строителството, която е разгледана на заседание на Ай Си Джи Би. На заседание е решено да се използват всички договорни инструменти, за да се ускори работата на АВАКС.

Всякакви договорно предявени претенции ще се разглеждат, само при условие че изпълнителят се ангажира безусловно за приключване на работата по договора и предаване на обекта най-късно през май 2022 г. с цел да бъде постигната датата на търговска експлоатация – юли 2022 г.

По предварителна правна оценка претенцията за удължаване на срока е договорно необоснована или просрочена. Очаква се да се приеме решение за налагане на договорната неустойка за забавяне, считано от 1 януари 2022 г., посочи министър Николов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам