Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

От 1 януари ще се предлагат билети за 30 и 60 минути за столичния градски транспорт

От 1 януари Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще продава два вида нови превозни документи. Очакванията са те да бъдат използвани от хората, които най-рядко ползват услугите на публичния транспорт в София.

Единият превозен документ е билет „30+“, който ще дава възможност на собственика му да се прекачва във всички видове градски транспорт в рамките на 30 минути на цена от 1,60 лв. Вторият  е билет „60+“ и е аналогичен на първия, но за два пъти по-дълго време. Цената му е 2,20 лв.

„Това са електронни билети и те ще се качват на носителите на Центъра за градска мобилност“, каза изпълнителният директор на ЦГМ Атанас Дилчев. Зареждането на услугите ще става чрез известната пластика на цена от 3 лв. и пластика ултра лайт на цена от 0,80 лв., която ще може да се закупува от пунктовете на центъра.

Той добави още, че новите превозни документи също ще могат да се таксуват с банкова карта. „След първата валидация на Вашето безконтактно устройство или банкова карта, следващите 30 или 60 минути, няма да бъдете таксувани“, посочи изпълнителният директор на ЦГМ.

Снимка: БТА

„Остава възможността в метрото да се използва хартиеният билет от 1,60 лв. и той ще дава право, както и досега, само на едно пътуване. При нужда може да се закупи и от водача на съответното превозно средство, но на цена от 2 лв“, добави Дилчев.

По думите му хаос с продажбата на превозните документи от ЦГМ няма да настъпи. Той напомни, че всеки, който към днешна дата има закупен хартиен билет, има право да го ползва до 1 март.

Още от Built.bg:  Дейвид Камерън пристигна на работно посещение в България

Общинският съветник Зафир Зарков напомни, че през лятото Столичният общински съвет прие нова тарифна политика, която да систематизира и организира по нов начин превозните документи в градския транспорт на София. Според него част от превозните документи вече се радват на успешна продажба в системата на ЦГМ – картата за родители на деца до 2 г. и картите за младежи и ученици.

„Търсихме онзи баланс, който да не доведе до увеличаване на цената на превозните документи. На практика транспортът на града е вече недофинансиран и то в много сериозни обеми. В цяла Европа карта за една линия няма. Идеята е хората да бъдат стимулирани да ползват всички линии, а не само една“, посочи Зарков в отговор на журналистически въпрос какво наложи отпадането на картите за една линия.

„В общинския бюджет има предвидени значителни средства за градския транспорт. Сумата достига 170 млн. лв. годишно. Правим всичко възможно и тази сума ще бъде осигурена на 100 процента. При актуализацията в държавния бюджет на лятото тази година бяха отпуснати допълнително 74 млн. лв. за подпомагане на градския транспорт в София, но предизвикателствата продължават да са сериозни. През последните години силно нараснаха разходите за енергоносителите в дружествата, нараснаха разходите за заплати, така че разходите на сектора като цяло са големи. Следим ги на ежеседмична база и разчитаме на народните представители и общинския съвет да продължават да подкрепят. Ние от своя страна правим каквото бихме могли като община, за да осигурим безпроблемното и качествено обслужване на хората в града“, каза зам-кметът по финанси на София Дончо Барбалов по повод финансовото състояние на транспорта в столицата.

Още от Built.bg:  България ще се включи със 100 хил. евро в програма за възстановяване на Украйна

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам