Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

От днес отпада мораториумът върху цената на тока, парното и ВиК услугите

Electricity Electricity Pylon  - Dock8 / Pixabay

От днес отпада мораториумът върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулирания пазар, приет с решение на Народното събрание от миналата година.  Срокът на действие на наложения мораториум беше до 31 март т.г.

Първоначалното решение за мораториума, гласувано на 15 декември м.г., беше по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС. То беше подкрепено с голямо мнозинство. Предложението предвиждаше да се замразят стойностите със задна дата – от 1 януари 2021 г. От парламентарната група уточниха, че не са взети предвид актуализираните цени от 1 юли 2021 г. На следващия ден – 16 декември, председателят на НС Никола Минчев внесе проект за изменение на вече приетото решение.

В крайна сметка депутатите, след няколкочасови спорове, приеха редакционните поправки – така мораториумът беше определен до 31 март 2022 г., а цените на тока, парното и ВиК услугите бяха замразени на нивата от 16 декември 2021 г.

В коментар пред журналисти вчера президентът Румен Радев отбеляза, че мораториумът върху цените на енергоносителите е бил необходим за събиране на информация, за анализи, за разчети, и редно би било в края на този мораториум да има ясно решение за действия. Очаквам, че правителството ще вземе всички необходими мерки в най-скоро време, така че при всички тези кризи, които се развиват около нас, тези трудни за предсказване фактори покрай войната в Украйна, да направят така, че всички промени в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите, посочи той.

Снимка: БТА

Премиерът Кирил Петков също вчера, при посещението си в Благоевград, каза, че цената на тока на този етап няма да се повишава. “За газа не мога обещая, защото не можем да го удържим”, добави той.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски (“Продължаваме Промяната”) коментира, че мораториумът е изпълнил целите си и битовите потребители не са получили по-високи сметки за ток и топлинна енергия. Той не очаква сътресения по отношение на новите цени на парното. “Индикациите от КЕВР са, че няма да има шоково поскъпване”, каза Рибарски. Той посочи, че предстои депутатите да се запознаят с разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране и как ще бъде формулиран енергийният микс, както и каква по-евтина енергия може да влезе в този микс. Рибарски отчете, че оттук насетне предстои регулаторът – КЕВР, да влезе във функцията си и да определи цените за битови потребители за природен газ.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам