Бюлетин

От МРРБ се надяват, че проектът за ГКПП “Рудозем – Ксанти” ще бъде довършен в разумни срокове

Първото заседание на Комитета за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция – България 2021-2027 и деветото заседание на Комитета за наблюдение по програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 се състояха в Солун, съобщи на интернет страницата си Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Чрез видео-връзка заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева приветства участниците и отправи призив за мобилизация на усилията за успешно завършване на всички проекти, финансирани през програмния период 2014-2020. Тя изрази надежда, че стратегическият проект за изграждане на ГКПП “Рудозем-Ксанти” ще бъде довършен и пуснат в експлоатация в разумни срокове.

През първата половина на октомври миналата година областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, след завръщането си от посещение в южната ни съседка, прогнозира, че най-рано през септември 2023 г. може да бъде завършен пътният участък от гръцка страна към ГКПП “Рудозем-Ксанти”. Забавянето е заради възникнали по време на строителството непредвидени строителни дейности, а именно – две новообразували се свлачища, едното от които в близост до българската граница, посочва Сабрутев в информация на интернет сайта на Областната администрация.

Над 200 000 лева ще струва на българския бюджет осигуряването на охрана и поддръжка на завършения граничен пункт през тази една година, с която се отлага отварянето на пътя, заяви пред БТА Стефан Сабрутев. Той е настоявал пред гръцките партньори за ускоряване на процесите за по-бързо отваряне на ГКПП “Рудозем-Ксанти”, който е от изключително значение за развитие на трансграничния регион. Това е поредно отлагане на крайния срок за изграждане на гръцката част от инфраструктурата.

Първото заседанието на Комитета за наблюдение по програма ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция – България 2021-2027 дава възможност за активиране на финансовата подкрепа от 83,95 милиона евро за изпълнение на съвместни проекти, целящи подобряване на свързаността, предотвратяване на рискове, произтичащи от климатичните изменения, опазване на околната среда, подпомагане на равния достъп до образование и насърчаване на интегрираното развитие на трансграничния регион.

Разпределението на финансовия ресурс по приоритети е 35,4 милиона евро за Приоритет 1 – По-устойчив и зелен трансграничен регион, 31 милиона евро за Приоритет 2 – По-достъпен трансграничен регион  и 17,5 милиона евро за Приоритет 3 – По-приобщаващ трансграничен регион.

Програмата ще подкрепи четири стратегически проекта: доизграждане на главна пътна комуникация (околовръстен път) на Смолян, реконструкция на останалите участъци от пътната ос Ксанти – Ехинос, изготвяне на технически проект за модернизация на железопътната линия Радомир – Кулата и инсталиране на интелигентна динамична система за откриване на инциденти и мониторинг в реално време на железопътната мрежа.

Предвидена е и целенасочена директна подкрепа за малки и средни предприятия чрез прилагане на инструмента “Фонд за малки проекти”по Приоритет 1 (Преход към кръгова и ресурсно ефективна икономика) и Приоритет 3 (Туризъм).

Програмата ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция – България 2021-2027 бе одобрена от Европейската комисия на 13 септември 2022 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам