Бюлетин

От София до Скопие със самолет – мисия възможна. Спасителните ни хеликоптери – без достатъчно пилоти

“Проверяваме възможностите за пускане на самолетна линия София-Скопие”, заяви министър Николай Събев.

Премиерът иска да проверим какви са възможностите за пускане на самолетна линия от София до Скопие, което ще бъде проява на добра воля и облекчаване на възможностите за посещение между двете държави.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

Скопие София
Николай Събев, снимка: БТА

“Имаме интензивна подготовка и сме в преговори с различни самолетни компании, които биха изявили интерес”, подчерта той.

Събев посочи още, че той ще бъде част от правителствената делегация, водена от премиера Кирил Петков, чието посещение в Скопие се подготвя. Тогава ще бъде обсъден и напредъкът по изграждането на жп връзката между двете държава, допълни министърът.

Пред депутатите от комисията Събев коментира, че се работи и по подготовката за среща между правителствени делегации на България и Румъния, която да бъде реализирана на ниво министри на транспорта. На нея двете страни се очаква да обсъдят възможностите за изграждане на по-добра транспорта свързаност помежду си.

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев заяви, че България не разполага с достатъчно квалифицирани пилоти за бъдещата система за хеликоптерно издирване и спасяване – HEMS, която предстои да бъде изградена у нас.

След днешното заседание на ресорната парламентарна комисия той посочи, че причината за това е наличието на изискване за минимум 2 хиляди летателни часа за всеки пилот, а на този етап нито един от българските летци на такива машини на отговоря на това условие.

Ето защо България ще покани пилоти от други страни, обясни министър Събев, които да се присъединят към българските си колеги и да се включат в тяхното обучение.

“Ще има 15 минути за реакция за спасение на човек. Това е проект, по който с радост работим”, подчерта още транспортният министър. Той поясни, че планът е да се изградят 6 отделни точки в цялата страна – по три в Северна и Южна България, а страната ни да придобие общо шест хеликоптера.

Министърът на транспорта посочи още, че ръководеното от него ведомство ще спира всички съмнителни поръчки и ще прави одит на всяка една от тях.

Той потвърди, че по тази причина е спряна поръчката за жп линията Радомир-Перник, за което посочи, че “има известни доказателства”. Николай Събев каза още, че е подаден и сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков за евентуални нарушения при удълбочаването на каналите на Пристанище Варна.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам