Бюлетин

Отбелязваме 145 години от Освобождението на България

Домакинството на местните тържества на Шипка тази година се пада на Габрово. На площад „Възраждане“ от 9:30 часа ще бъде издигнат националния ни флаг.

В 11:30 часа премиерът ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, а в 11:45 ч. Донев ще отправи приветствие. Премиерът ще участва и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват днес в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В нея ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа.

Снимка: БТА

В 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на администрацията на президента.

От 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка по повод националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря проверка ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски. Премиерът Гълъб Донев ще присъства на тържествената заря-проверка

В строя ще бъдат знамената светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

Още от Built.bg:  Строй фест 2023 г. започва в София на 16 септември

По-късно Румен Радев ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник – 3 март, в Централния военен клуб в София.

В Кюстендил ще бъде проведено състезанието “Лъвски скок”. С шествие от площад “Св. Иван Рилски” до Двореца на културата ще започне утре тържественото отбелязване на 3 март в Перник. В Пазарджик по цялата височина на административната сграда на Общината ще бъде спуснат национален трибагреник с дължина над 50 метра. Неизвестен марш, посветен на Васил Левски, ще бъде изпълнен за първи път в Бургас по повод днешния ден. Богата програма по случай 3 март ще има и в много други градове в страната.

Проверка-заря ще има и в Пловдив от 18:30 ч., Варна – 19:30 ч., в Сливен от 19:00 ч., Сандански от 17:30 ч. и Чепеларе от 19:00 ч.

Националният празник на България ще бъде отбелязан в различни точки по света

Статуята на Христос Спасител на хълма Корковадо в Рио де Жанейро ще бъде осветена в цветовете на националния флаг, а церемонията ще бъде излъчвана на живо в канала на Посолството на Република България в Бразилия в YouTube. Най-високата сграда в Чикаго също ще светне в цветове на българския трибагреник. По случай Деня на Освобождението трибагреникът ни ще бъде развян пред кметството в Монреал, Канада. В цветовете на българското знаме ще светне и Мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон.

С концерт на Илия Луков българите в Братислава ще отпразнуват Деня на Освобождението. Концерт по случай 3 март ще има и в Българския културен дом в Будапеща.

По инициатива на акредитирания за Гана български посланик Янко Йорданов на 26 февруари 2023 г. в Акра се състоя тържество по повод Националния празник на България – 3 март. Това бе и повод за присъстващите да се закичат с български мартеници. Подобно тържество се организира в Акра за първи път от 20 години насам.

Още от Built.bg:  УФР може да е достигнало пиковите равнища на лихвените проценти

НСО предприема мерки за сигурност в София

Националната служба за охрана (НСО) ще предприеме мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София на националния празник на България.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам