Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Отбелязваме 145 години от Освобождението на България

Домакинството на местните тържества на Шипка тази година се пада на Габрово. На площад „Възраждане“ от 9:30 часа ще бъде издигнат националния ни флаг.

В 11:30 часа премиерът ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, а в 11:45 ч. Донев ще отправи приветствие. Премиерът ще участва и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват днес в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В нея ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа.

Снимка: БТА

В 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на администрацията на президента.

От 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка по повод националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря проверка ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски. Премиерът Гълъб Донев ще присъства на тържествената заря-проверка

В строя ще бъдат знамената светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

По-късно Румен Радев ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник – 3 март, в Централния военен клуб в София.

В Кюстендил ще бъде проведено състезанието “Лъвски скок”. С шествие от площад “Св. Иван Рилски” до Двореца на културата ще започне утре тържественото отбелязване на 3 март в Перник. В Пазарджик по цялата височина на административната сграда на Общината ще бъде спуснат национален трибагреник с дължина над 50 метра. Неизвестен марш, посветен на Васил Левски, ще бъде изпълнен за първи път в Бургас по повод днешния ден. Богата програма по случай 3 март ще има и в много други градове в страната.

Проверка-заря ще има и в Пловдив от 18:30 ч., Варна – 19:30 ч., в Сливен от 19:00 ч., Сандански от 17:30 ч. и Чепеларе от 19:00 ч.

Националният празник на България ще бъде отбелязан в различни точки по света

Статуята на Христос Спасител на хълма Корковадо в Рио де Жанейро ще бъде осветена в цветовете на националния флаг, а церемонията ще бъде излъчвана на живо в канала на Посолството на Република България в Бразилия в YouTube. Най-високата сграда в Чикаго също ще светне в цветове на българския трибагреник. По случай Деня на Освобождението трибагреникът ни ще бъде развян пред кметството в Монреал, Канада. В цветовете на българското знаме ще светне и Мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон.

С концерт на Илия Луков българите в Братислава ще отпразнуват Деня на Освобождението. Концерт по случай 3 март ще има и в Българския културен дом в Будапеща.

По инициатива на акредитирания за Гана български посланик Янко Йорданов на 26 февруари 2023 г. в Акра се състоя тържество по повод Националния празник на България – 3 март. Това бе и повод за присъстващите да се закичат с български мартеници. Подобно тържество се организира в Акра за първи път от 20 години насам.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

НСО предприема мерки за сигурност в София

Националната служба за охрана (НСО) ще предприеме мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София на националния празник на България.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам