Бюлетин

Отбелязваме 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий

С тържествено шествие ще започнат честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, в София. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се присъединят към шествието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Шествието ще започне в 10:30 часа от Министерството на образованието и науката в близост до фонтана пред Археологическия музей и ще продължи до Паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, където от 11:00 часа ще започне официалната церемония, съобщи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

Достъп на граждани до зоната за сигурност пред Националната библиотека ще бъде осигуряван от 9:30 часа през два пункта за проверка – на ул. „Шипка”, срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски”, и на бул. „Васил Левски”, срещу Националната художествена академия, съобщиха от Националната служба за охрана (НСО). За времето от 10:30 до 13:00 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност.

Снимка: БТА

Пред Националната библиотека Румен Радев ще отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на светите братя.

Слово ще бъде произнесено и от писателя Георги Бърдаров – носител на европейската награда за литература за 2021 г. Присъстващите ще могат да чуят “Аз съм българче” в изпълнение на две деца, ученици от първи клас на 44-то Средно училище (СУ) „Неофит Бозвели”. Химн на светите братя Кирил и Методий ще прозвучи в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков” с диригент маестро Славил Димитров.

От 11:00 часа на площад “Славейков” ще започне фестивалът „Да поЧетем”, който ще продължи през целия ден.

Още от Built.bg:  Авангарден завод в Швеция обработва почти 100 процента от отпадъчната пластмаса

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам