Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Отбелязваме Деня на Европа

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на церемония по издигане на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по повод отбелязването на Деня на Европа. Събитието ще се състои от 10:00 часа. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. По-рано през деня, Румен Радев и Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

За Деня на Европа през тази година Бюрото на Европейския парламент организира триизмерно видео мапинг шоу „Заедно“. То ще бъде проектирано на фасадата на Регионалния исторически музей — София от 21.15 ч. днес. Историята на тазгодишното светлинно шоу акцентира върху ролята на човека и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са и общочовешки.

Главният герой в спектакъла „Заедно“ са зрителите, които ще бъдат приканени да повярват в собствените си сили и да използват потенциала си. В ролята на разказвач е изкуственият интелект, който е в центъра на вниманието и на Европейския парламент. Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей – София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ. 3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

Поетично четене по повод Деня на Европа ще се състои днес в Чешкия център в София. Представените творби ще са на автори от 10 държави – България, Чехия, Унгария, Полша, Португалия, Гърция, Словакия, Румъния, Испания и Украйна. Събитието ще премине под надслов „Европа чете“.

Още от Built.bg:  "Хора, пътища и велосипеди": Промените в движението на Витошка

Различни събития са предвидени и в страната по повод днешния Ден на Европа. Сред планираните прояви са поднасяне на цветя и венци, засаждане на фиданки, културни и музикални мероприятия, кулинарно състезание.

Отдел “Справочна” на БТА припомня, че денят се отбелязва от 1986 г., съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985 г.). Чества се годишнина от речта (1950 г.) на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, в която той излага своя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни (т. нар. “Декларация на Шуман”) като “първа реална крачка към европейска федерация”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам