Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Отчетът на кабинета: Напредък в развитието на автомагистралната мрежа на страната

Снимка: БТА

Основна функция на Министерството на регионалното развитие е да инвестира средствата на българските данъкоплатци в инфраструктура, която да подобрява начина им на живот. Това е голямата цел, призвание и приоритет пред министерството, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков по време на отчета за свършеното от правителството през изминалите девет месеца.

В по-тесен контекст приоритетът през следващите девет месеца е насочен към постигане на съществен напредък в развитието на автомагистралната мрежа на страната, заяви министърът.

След като в първите девет месеца успяхме да постигнем напредък по проектната и бюджетна обезпеченост на всички магистрали, основната цел през втория период ще бъде да постигнем допълнителен физически напредък в тяхното изпълнение и до края на 2024 година да отворим за движение нови между 60 и 96 километра автомагистрални участъци, каза Цеков.

Той уточни, че това почива на базата на настоящата проектна готовност и става дума за напълно реални участъци.

До края 2024 г. ще бъде напълно завършена автомагистрала “Европа”, като в рамките на годината ще бъде изграден 15-километровият участък, свързващ София и Сливница, каза министърът. Съществен напредък очакваме да постигнем и по магистралата, свързваща Видин с Ботевград, допълни той. По думите му до края на годината ще бъде въведено в експлоатация и отворено за движение 32-километровото трасе, свързващо Мездра и Ботевград, като се очаква в рамките на годината да бъде завършен и 30-километровият участък, свързващ Видин с пътния възел “Макреш”.

За магистрала “Струма” министърът посочи, че в рамките на тази година е реалистично да бъде завършен оставащият малък участък от 3 километра между Симитли и Крупник, който, по думите му, е бил “заложник на дълго отлаганото решение за трасето на магистрала “Струма”. Сега, когато имаме светлина от Европейската комисия за реализирането на проекта, е възможно да завършим тези три километра в рамките на настоящата година, заяви министърът.

Още от Built.bg:  Още метро, тротоари, пари за районните кметове: Kои са приоритетите на общината в сезона на ремонтите

За магистрала “Хемус” министърът съобщи, че е обезпечено бюджетно строителството и през март то се възобновява в участъците от едно до три – връзката до Плевен.

В рамките на 2024 година е напълно реалистично да бъде завършен първият участък на магистралата – около 16 км, между прохода Боаза и пътя за Ловеч и Угърчин, за всички останали участъци от едно до три работата ще стартира в близките дни, каза министърът. За участъците между Плевен и Велико Търново очакваме издаването на разрешение за строеж в рамките на първото полугодие на тази година, което ще позволи през лятото да започне строителството и на тези участъци, каза Цеков.

След като миналата година стартирахме строителството на магистралата между Русе и Бяла, през тази година очакваме да се работи по цялото трасе, както и да обявим поръчка за нейното продължение, каза още министърът.

По темата за общинското развитие министърът напомни за капиталовата програма за инвестиции в общинска инфраструктура на стойност над 4 милиарда лева за тригодишен период.

Става въпрос за 1625 проекта, чието изпълнение и договаряне се администрира от МРРБ, напомни министърът и допълни, че към настоящия момент, в рамките на 40 дни, в министерството са подадени 942 заявления, обработени са 875, изготвени са 565 споразумения за обектите, за които е установена пълна проектна готовност. Цеков съобщи, че в рамките на следващата седмица ще бъдат подписани вече над 400 споразумения с общините.

Считам, че не по-малко важен приоритет е в рамките на следващите 9 месеца да бъде разписана и приета национална законодателна институционална рамка относно програмирането, планирането, управлението и контрола на такъв тип инвестиции със средства на националния бюджет по подобие на правилата, които прилагаме по отношение на инвестициите от фондовете на Европейския съюз, каза още министърът.

Още от Built.bg:  Франс прес: "България и Румъния с единия крак в Шенген"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам