Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Отчита се увеличение в предлагането на жилища под наем в държави от Централна и Източна Европа

Значително увеличение на предлагането на жилища под наем на годишна база се наблюдава в държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) при сравнение на края на 2021 г. с 2022 г., съобщават от компанията за професионални услуги и инвестиционно управление в недвижимите имоти “Колиърс” (Colliers). В Унгария увеличението е 301 процента, в Румъния 244 процента, Полша – 217 процента, в България – 173 процента, показва докладът на компанията “Жилищният сектор в ЦИЕ-6. Да открием потенциала на пазарния сегмент”.

Krakow Unit Osiedle Blokowisko - autokaremcom / Pixabay

Урбанизацията, недостигът на жилища, разрастващата се средна класа са основните двигатели на пазара на жилища в Централна и Източна Европа, показва доклада.

Урбанизация и миграция

От “Колиърс” отбелязват тенденцията за нарастване на градовете в ЦИЕ, което води до увеличаване на търсенето на жилища под наем в градските райони. Много хора се преместват от провинцията в по-големите населени места в търсене на работа, образование и други възможности, което води до повишено търсене на апартаменти под наем.

Недостиг на предлагането

Друг двигател на пазара на жилища в ЦИЕ е недостигът в предлагането, а оттам и нарастващият брой институционални инвеститори, като например частни фирми, фондове, както и тръстове за инвестиции в недвижими имоти, които започват да влагат средства в региона. Те са привлечени от относително ниските разходи и по-високата потенциална възвръщаемост в сравнение със Западна Европа, както и от нарастващото търсене на жилища под наем.

Растяща средна класа 

Тъй като средната класа в страните от ЦИЕ продължава да расте, все повече хора могат да си позволят да наемат апартаменти и може би са готови да платят и за по-високо качество на услугите по поддръжка, интериорен дизайн, както и за по-добри локации, се отбелязва в доклада.

Посочва се също, че преобладаващата част от по-младите поколения предпочитат наем пред покупка на имот – те правят избор на начин на живот, който благоприятства мобилността и споделената икономика.

Още от Built.bg:  Започва изложението Архитектурно-строителна седмица

Институционалният наем, въпреки че е по-скъп от този, предлаган от частни физически лица, носи множество предимства и затова е предпочитан от наемателите – много от съществуващите имоти под наем, притежавани от специализирани в областта компании, имат списъци с чакащи, които искат да се настанят, се отбелязва в доклада.

Достъпност

Нарастващите разходи за жилищни кредити показват, че част от населението не може да си позволи покупка на апартамент или не иска да се обвързва с дългосрочни кредитни задължения. Институционалният наем често е по-евтин от вноската по кредит и предлага много по-голяма сигурност и гъвкавост за хората.

Война в Украйна

Продължаващата война в Украйна оказва значително влияние върху търсенето на жилища в региона на ЦИЕ, въпреки че степента на въздействие може да варира в зависимост от конкретната страна и нейното местоположение. Внезапното нарастване на населението в някои страни от ЦИЕ предизвика увеличаване на търсенето на апартаменти под наем, особено в Румъния, Полша и Унгария. Макар да изглеждаше, че това ще бъде временно явление, то остава на високо равнище, което води до ограничена наличност на апартаменти и трайно високи наемни цени в големите градове, се посочва в доклада. Очаква се тази тенденция да се запази в дългосрочен план.

Споделени услуги 

Централна и Източна Европа е предпочитан регион за секторите аусорсинг на бизнес процеси, информационни технологии, научноизследователска и развойна дейност, които продължават да нарастват по отношение на инвестициите и работните места основно заради по-ниските оперативни разходи, както и на наличието на таланти.

Това оказва влияние върху търсенето на жилищни проекти в най-големите градове в региона на ЦИЕ.

Преход към жилища под наем 

Исторически погледнато, страните от ЦИЕ имат много силен пазар за покупка на жилищни имоти – значително по-висок дял от този в страните от Западна Европа, където се наблюдава превес на дела на наемателите. Очаква се тази тенденция постепенно да се обърне в страните от ЦИЕ. По-младите поколения са склонни да предпочитат наем пред покупка, посочват от “Колиърс”, като добавят, че наемането на имоти може да се превърне в една от най-важните тенденции, които ще оформят жилищния пазар през следващите години.

Още от Built.bg:  Французойка изкачи Айфеловата кула по въже само за 18 минути

Чехия – лидер на пазара на жилища под наем 

Чехия заема водеща позиция относно наличностите от съществуващи имоти за отдаване под наем от предприемачи и инвеститори с близо 62 500 единици (10 процента ръст спрямо 2021 г.), следвана от Полша с около 10 000 единици (217 процента увеличение спрямо 2021 г.).

Прага, Чехия

През миналата година се наблюдава значително увеличение на предлагането и в страни като Унгария (301 процента), Румъния (244 процента), Словакия (173 процента) и България (151 единици в рамките на последните две години).

Пазарът на студентски жилища и споделеното съжителство са във възход 

От “Колиърс” отчитат, че пазарът на частни студентски жилища отново набира скорост след забавянето по време на пандемията. В страните от ЦИЕ-6 той включва предимно студентски общежития, принадлежащи на университети. Частните студентски имоти все още са сравнително нов и нарастващ сегмент на пазара. Пазарът на жилища за споделено съжителство в страните от ЦИЕ също е ново явление, но бавно се разраства. Сред шестте държави от ЦИЕ, обект на доклада, тази форма на настаняване е позната главно в Чехия, Полша и Словакия.

Цените на жилищата продължават да се увеличават

През последните 10 години цените на жилищата в ЕС бележат устойчива тенденция на нарастване. Общо в 27-те страни от ЕС между 2015 г. и 2021 г. се регистрира скок от 38 процента.  Някои от най-големите увеличения се наблюдават в Централна и Източна Европа – в  Унгария (108 процента), Чехия (84 процента), Словакия (54 процента), България (49 процента), Полша (48 процента), Румъния (34 процента). Най-нисък ръст сред страните от ЕС има в Италия (3 процента) и Кипър (4 процента).

Още от Built.bg:  Временна комисия в Парламента ще проверява всички факти относно проекта "Турски поток"
Снимка: AP

Нарастваща роля на енергийно ефективните сгради

Ролята на зелените и енергийно ефективни сгради за наемателите силно нараства, не само в резултат на политиките за екологичните, социалните и управленските показатели  (ESG), но и поради финансовите ползи. Вследствие на това скоро се очаква да се види нарастваща разлика между цените на наемите на зелените, енергийно ефективни сгради и останалите в страните от групата на ЦИЕ-6, което би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, включително за жилищния, се отбелязва в доклада.

“Пазарът на жилища под наем в ЦИЕ е по-слабо развит, отколкото в Западна Европа, а преобладаващата част от тях все още са собственост на частни лица или общини. През последните години се наблюдава разрастване на институционалния пазар на наеми в региона, особено в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, но също и в София и Братислава, макар и в по-малка степен. Регионалните пазари също започнаха да се разширяват, предимно в Полша и Чехия”, коментира Дорота Високинска-Куздра, старши партньор “Корпоративни финанси и жилищно строителство” в “Колиърс”, цитирана в съобщението.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам