Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Открити са над 130 тайни прохода във Великата китайска стена

Над 130 тайни прохода във Великата китайска стена бяха разкрити наскоро чрез непрекъснато заснемане с разделителна способност близка до сантиметър, съобщи изследователски екип на защитното съоръжение, цитиран от Синхуа.

Въз основа на по-нататъшен анализ на снимките и работа на място екипът проникна във всяка една от скритите врати, проектирана конкретно спрямо местната топография. В исторически план част от тези тайни проходи са били предназначени за преминаване на разузнавачи. Други пък са били изградени като канали за комуникация между двете страни на Великата стена или за търговия в древни времена.

Според някои официални документи, датиращи от династията Мин (1368-1644), на някои номадски племена е било разрешено да използват такива тайни порти за паша на добитъка си между Цинхай и Хътао в северозападен Китай, регион с изобилие от вода и тревни ресурси по това време. Подобна практика се доказва и от някои големи тайни врати, които биха могли да позволят на два коня да преминат в двете посоки, каза Чжан Юйкун, професор от университета “Тянцзю” и ръководител на изследователския екип.

„Всичко това доказва, че Великата стена не е била напълно затворена, а периодично отваряна по строго определен ред“, добави Чжан.

За мистериозните тайни проходи са писали още учени от династиите Тан, Сун, Мин и Цин. Въпреки това никога досега не са били открити физически доказателства за такива скрити съоръжения.

Изходите, обърнати навън към врага, са замаскирани с тухли, докато страната, обърната към войниците в защита, е изградена така, че да е куха. За врага е почти невъзможно да различи местоположението на изхода отвън, но когато той атакува близкия главен вход, войниците от отбраната могат да разбият тайния проход отвътре като черупка от яйце и да извършат изненадваща атака в гръб на врага. „Това е страхотна демонстрация на военната мъдрост на Древен Китай“, каза Ли Чжъ от изследователския екип.

Още от Built.bg:  Тунелът "Железница" ще бъде открит на 20-ти февруари

Великата китайска стена, с обща дължина над 20 000 км, е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се състои от много свързани помежду си отделни стени.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам