Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Открити са нарушения при инхаус възлагането на договори в МРРБ, сочи вътрешен одит

Вътрешният одит на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) откри нарушения при инхаус възлагането на два договора между министерството и “Националния център за териториално развитие” ЕАД (НЦТР), който е консултантски и проектантски център към ведомството. Контрактите са сключени от предходното ръководство на МРРБ в периода 11 – 20 декември 2023 г. и са с обща стойност 2 551 200 лева, съобщиха от министерството.

Проверката е по заповед от служебния министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, а одитният доклад по нея е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция. Една от основните констатации на одиторите е, че към момента на представяне на техническите предложения за изпълнение на двата договора, НЦТР ЕАД не предлага собствен ресурс за изпълнението им, а на трети лица.

Единият договор с нарушения при възлагането е “Организация, управление и консултиране в областта на строително-информационното моделиране на инвестиция С10.16 “Подкрепа на пилотна фаза за въвеждане на строително-информационното моделиране в инвестиционното проектиране и строителството, като основа за цифрова реформа на строителния сектор в България, по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ)”. Неговата стойност е 2 397 600 лв. и се изпълнява с финансиране от НПВУ. Нередностите създават риск средствата да не бъдат възстановени, а да останат за сметка на бюджета на МРРБ, посочват от ведомството.

Вторият договор е “Проект за изменение на Общия устройствен план за цялата територия на Община Царево и екологична оценка към него” на стойност 153 600 лв.

Сградата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, снимки: БТА

Извършената проверка е установила, че част от посочените експерти в екипите за изпълнение не са били в трудови или друг вид правоотношения с НЦТР ЕАД преди сключването на договорите. Одитът констатира, че към момента на представяне на техническите предложения за тяхното изпълнение кандидатът не разполага със собствен ресурс за изпълнение на услугата. Това противоречи на изискването на Агенцията за обществени поръчки за прилагане на изключенията от Закона за обществените поръчки за сключване на инхаус договори, изтъкват от МРРБ.

Още от Built.bg:  Как премина първия дебат между Байдън и Тръмп

Липсват и декларации за ангажираност за част от експертите, които не са на трудов договор към НЦТР ЕАД. Това също не дава увереност, че дружеството ще разполага с ресурс за изпълнение на двата договора за целия период на действието им, което е част от минималните изисквания на възложителя, се казва още в одитния доклад.

Одиторите на МРРБ провериха сключването и на трети инхаус договор в същия период с предмет: “Цялостен преглед и предварително проучване на обхвата и задачите за предстоящата актуализация на Морския пространствен план на Република България 2021-2035- етап 1”. При инхаус възлагането на стойност 249 600 лв. не са установени нарушения.

Виолета Коритарова съобщи в средата на май, че е назначена проверка на дейности за няколко милиона лева, възложени по т.нар. инхаус процедури при предишния регионален министър на Националния център за териториално развитие към МРРБ. До края на следващата седмица одитният екип трябва да установи дали тази форма на възлагане е използвана законосъобразно и ако не – ще бъде потърсена отговорност, заяви тогава министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам