Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Откриха най-голямата зала за катерене на Балканите – многофункционална спортна зала „Балкан“

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри най-голямата зала за катерене на Балканите – многофункционална спортна зала за катерене и тренировъчен център „Балкан“.

В откриването участваха още председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ Калин Пешов, треньорът на националния отбор по катерене Ивайло Радков, помощник-треньорът Георги Пенев и изпълнителният директор на „Фонд за устойчиво градско развитие” Надя Данкинова. Сред гостите бе и известният български алпинист Николай Петков – първият и единствен алпинист, обходил и трите ръба на Еверест.

    Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, треньорът на националния отбор по катерене Ивайло Радков, изпълнителният директор на „Фонд за устойчиво градско развитие Надя Данкинова, помощник-треньорът Георги Пенев и председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ Калин Пешов.

В залата ще могат да спортуват деца от тригодишна възраст, а ограничение за горната граница няма. Отборът ни по катерене също ще тренира в спортна зала “Балкан”, а голямата новина е, че ще се бори и за квота за Олимпиадата в Париж.

Многофункционална спортна зала “Балкан” разполага с над 3000 кв. м. катерачна площ; вътрешна и външна стена за катерене на въже с височина между 8 и 17 м и над 300 маршрута; близо 40 trublue аутобилея; специално обособена боулдър зона със 730 кв.м. катерачна площ и възможност за над 240 боулдър проблема, moonboard, kilterboard, threadwall и campus board, стена за скорост, покриваща стандартите на Международната федерация за спортно катерене, фитнес зона и зона за отдих. В залата има забавление и за най-малките посетители. Детската зона е близо 250 квадратни метра, а в нея има 2 пързалки, като от Balkan Climbing приемат всички деца, навършили 3 години.

Още от Built.bg:  Северна Америка в очакване на пълно слънчево затъмнение

 

На откриването й вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че за спорта и за приключенския дух граници няма.

Спортът дава волята да се превърнеш в шампион, да даваш най-доброто от себе си. Спортът е сила за постигане на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Днес откриваме съоръжение на световно ниво. Спортна зала за катерене и тренировъчен център „Балкан“ е уникална по рода си зала – модерна и иновативна, прекрасно място за спорт и подготовка за състезания. В този нов тренировъчен център талантливите спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи постижения за страната ни.

Калин Пашов, председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“, благодари за доверието, което му е гласувано от самото начало на този проект преди 3 години. Той пожела много успехи на спортистите, които ще тренират в многофункционалната спортна зала и завърши с апел към всички – да позволят на детето в себе си да се изкачва свободно към сбъдването на мечтите си.

Председателят на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ Калин Пешов

Ивайло Радков, треньор на националния треньор по катерене посочи, че залата е една сбъдната мечта. Той разказа, че заедно с Георги Пенев са започнали да тренират деца и са ги направили шампиони. В залата могат да се катерят деца от тригодишна възраст до възрастни на 90 г. Тя е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали, допълни Радков.

След официалната част бе направена демонстрация на съоръженията от Борис Пенов, Кънчо Долапчиев, Николай Петков, Александра Тоткова, Николай Русев, Иво Нинов, Йордан Йовчев и Стойка Кръстева.

Още от Built.bg:  АПИ обяви поръчка за трасето на “Струма” извън дефилето
Йордан Йовчев

Днес, 29 февруари, в зала „Балкан“ има ден на отворените врати. Специален гост ще бъде австрийският скален катерач Якоб Шуберт, който ще направи демонстрация. Той е четирикратен световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене. През август 2021 г. той спечели и бронз на Летните олимпийски игри в Токио. В деня на отворените врати, залата ще бъде отворена за всички, които искат да разгледат и тестват съоръженията от 7:30 до 23 часа, а адресът е гр. София, ул. „187-ма“ Nº9, като съоръжението разполага с 50 паркоместа.

Снимки: Balkan Climbing

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам