Бюлетин

Откриха храм на Афродита в потъналия античен египетски град Тонис-Хераклион

Снимки: Министерство на туризма и на паметниците на културата на Египет

Египетско-френска експедиция под ръководството на Европейския институт за подводна археология откри храм на богинята Афродита от 5-и век пр.н.е. в потъналия град Тонис-Хераклион в Абукирския залив до Александрия, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет.

В храма са намерени бронзови и керамични артефакти, донесени от Гърция, каза генералният секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири. Учените са се натъкнали и на останки от сгради с дървени колони.

В разрушения храм на Амон пък екипът е достигнал до мястото, където са се съхранявали дарове и ценности, допълни председателят на Европейския институт за подводна археология Франк Годио. Сред тях са златни обеци с формата на лъвска глава, съдове от алабастър за съхраняване на парфюми и козметични масла, сребърни ритуални предмети.

Преди основаването на Александрия от Александър Велики през 331 година пр.н.е. Тонис-Хераклион е най-голямото средиземноморско пристанище на Египет векове наред. Предполага се, че се озовава на дъното на Средиземно море след поредица от земетресения, последвани от приливни вълни, които наводняват и подкопават ивица от делтата на Нил с площ 110 кв.км. и предизвикват пропадането й.

Експедицията на Годио открива забравения древен град през 2000 година. Дотогава следи от него са останали само в някои древни текстове, пише в уебсайта си френският археолог. Гръцкият историк Херодот разказва за впечатляващ храм, построен на мястото, където Херакъл (Херкулес) е стъпил за първи път в Египет. Оттам идва и гръцкото име на града – Хераклион.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам