Бюлетин

Откриха зала “Арена Бургас”

Снимки: БТА

“За мен е огромно удоволствие да бъдем днес заедно за откриването на най-модерното спортно съоръжение у нас. Изграждането на такава инфраструктура е от основно значение за развитието ни като нация. Бургас, най-модерно развиващият се град на България, чака тази зала отдавна. Тя е факт благодарение на подкрепата на няколко правителства, благодарение на упоритостта на министър Лечева, усърдната работа на министър Шишков и най-вече на Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов”. Това каза държавният глава Румен Радев по време на официалната церемония за откриването на спортната зала “Арена Бургас”.

По думите на Радев, спортното съоръжение ще даде възможност на редица федерации и спортни клубове да организират спорни международни турнири в Бургас от най-високо ниво. “Мащабите на тази зала предполагат провеждането на състезания от най-високо ниво. Това ще има отражение не само върху спорта в града и страната, но и върху туризма в региона. Това е огромен успех за Бургас”, каза Радев.

“Едно дълго чакане, изпълнено с огромни очаквания за това съоръжение, приключи. Тази зала имаше трудно начало, но любовта и грижата към спорта ни даде сила, за да обединим усилия и днес да я открием. Нека утрешният ден даде възможност на бъдещите шампиони. Искам да благодаря на президента Румен Радев за това, че отдели време и присъства на събитието за откриването на тази зала”, каза от своя страна служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви: “Днес завършва една сага. И можем да се поздравим за това, защото, колкото повече се удължава процесът по откриването на едно такова огромно съоръжение, той става все по-скъп. Усилието да завършиш строеж, който в години назад не е бил планиран правилно, е наистина много голямо.”

Още от Built.bg:  Двата законопроекта за отмяна на дерогацията бяха оттеглени от вносителите
Весела Лечева и Иван Шишков

“Особено горда съм, че тази зала ще превърне Бургас в световен център на спорта. Това събитие се чакаше дълго, както от спортната общественост на Бургас, така и от бургазлии. Държавата вложи усилия, за да можем днес да се поздравим с този финал. Желая на добър час на спорта в Бургас, на децата, които ще израснат тук. Нека химнът на страната ни винаги оглася тази зала”, каза областният управител проф. Мария Нейкова.

Малко преди официалната церемония, министър Лечева направи последна инспекция на спортното съоръжение.

“Трудно беше, действително преминахме много препятствия, но в крайна сметка трябва да кажем, че можем да се гордеем с такова съоръжение. Нека в бъдеще подобни съоръжения, когато се планират, да бъдат много по-детайлно обсъждани, така че да не се получават подобни забавяния в сроковете за изпълнение. Факт е, че тази зала попадна и във времето на пандемията. Имаше нарушени доставки. Беше много трудно извършването на доставките в един много дълъг период от време. Не казвам това, за да се оправдаваме. Казвам отново, че е нужно такива големи спортни съоръжения да се планират много внимателно, защото те са изключително сложни и изискват много детайлен анализ. 65 млн. лева е цялата стойност за изпълнение на проекта от началото до края”, каза още министърът на спорта Весела Лечева.

Съоръжението в Бургас се откри със среща от полуфиналите в Националната баскетболна лига между отборите на „Черноморец“ и „Рилски спортист“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам