Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Отворени улици: Центърът на Букурещ става пешеходна зона през летните уикенди

Източник: БТА/ Мартина Ганчева

Ако през останалото време от седмицата един от най-старите булеварди в Букурещ – “Каля Викторией” (Calea Victoriei) се задъхва от коли, тези почивни дни е пълен с хора. От тази събота и неделя първата павирана улица в Румъния, където се преплита историята на града, е пешеходна зона. Така ще бъде и през всеки следващ уикенд до октомври по проекта “Отворени улици” (Open Streets).

Снимка: FB/nineoclockromania

Той принадлежи на Румънската асоциация за култура, образование и нормалност (ARCEN) и е подкрепена от общинската администрация на Букурещ. Стартира с края на извънредното положение заради пандемията от Ковид-19 и цели да насърчи жителите да използват градските пространства за отдих, както и да даде шанс за засегнатите от пандемията търговци.

“Заради безопасността на участниците, тази година решихме да забраним дори движението на велосипеди по “Каля Викторией”. От юни, освен центъра, ще стигнем до отделните квартали, до всеки сектор на Букурещ”, обещава кметът Никушор Дан.

Докато жителите и гостите на румънската столица се разхождат пеша, те могат да слушат музика на живо в различни стилове, да наблюдават различни артистични прояви, да разглеждат изложби, да участват с децата си в игри.

Снимка: FB/nineoclockromania

В първия уикенд от “Отворени улици” най-голяма радост сред малки и големи предизвикват артистите на кокили. Жонгльори представиха различни циркови номера. И тази вечер пространството между Националния исторически музей и Държавната спестовна каса ще бъде запазено за театър “Маска”, нейните живи статуи и за представлението “Румънците пред портите на света”. Спектакълът пренася зрителите в периода от края на XIX и началото на XX век и разказва за 18 известни румънски личности, откроили се в различни области като математика, инженерство, природни науки, микробиология, химия, изкуство.

Още от Built.bg:  Николай Денков и Мария Габриел ще се срещнат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

Миналата година над 700 000 жители на Букурещ са участвали в проекта “Отворени улици”, включващ 1000 артисти и 800 събития, организирани на 35 пешеходни улици.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам