Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Паметникът на Бузлуджа – между туристическия потенциал и разрухата

Бъдещето на паметника на Бузлуджа, неговото съхранение, вместо разрушение и туристическият му потенциал ще бъдат представени на Международното изложение “Културен туризъм” във Велико Търново, съобщиха организаторите. Паметникът е една от най-емблематичните и значими сгради на следвоенния модернизъм в България и в Европа. Построен е през 1981 г. и изоставен през 90-те години, тъй като представлява предишния социалистически период.

Младият български архитект Дора Иванова превръща в своя мисия запазването на сградата като място за изкуство, образование, събития и туризъм. За тази цел тя основава Фондация “Проект Бузлуджа” през 2015 г. с основна цел да запази автентичността на сградата, да спре разрушителните процеси, да я консолидира и обезопаси, така че да бъде отворена за посетители (което сега е строго забранено).

“Вярваме, че е важно да опазим паметника Бузлуджа, не само защото е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, но и защото трябва да помним миналото си, особено ако е травматично или трудно. Паметникът е построен, за да бъде символ на комунизма,  днес той е символ на конфликт между хората с различни гледни точки към миналото. Нашата цел за бъдещето е да запазим сградата като място на диалог, толерантност и образование, който може да служи за пример за хилядите други забравени паметници и обекти”, посочва архитект Дора Иванова.

Международното признание за него идва от световния доклад на ICOMOS International – “Наследство в риск” за периода 2016-2019 година. От всички застрашени обекти в цял свят, за корицата на изданието е избран именно паметникът Бузлуджа. През 2020 г. започва първата консервационна работа на място с проекта “Аварийна стабилизация на мозайки”, подкрепен от фондация “Гети”.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Във връзка с проекта за опазване и управление на монумента “Бузлуджа” експерти от ICTC (Международния съвет по културен туризъм), ИКОМОС Германия и “КулТур” ООД проведоха съвместно теренно изследване за потенциала на монумента и архитектурното наследство в контекста на стратегията за развитие на културния туризъм. Резултатите са в две посоки: експертно-стратегически в плана за консервация и мениджмънт на паметника, както и културно-практически, които включват и първия по рода си професионален туристически продукт на монумента, който стартира от 2021 г.

Участник в проекта на фондация “Проект Бузлуджа”, член на ICTC и експерт по архитектурно наследство е и Радослав Илиев от “КулТур”. Той ще представи в рамките на изложението “Културен туризъм” резултатите на проекта и перспективите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам