Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Папата към строителните предприемачи: Работниците са хора, а не цифри

Приемайки на аудиенция делегация от Националната асоциация на строителите, Франциск припомни ценностите на устойчивостта, етиката и безопасността на строителните обекти, информира vaticannews
Изданието подчертава, че папата е осъжда многото жертви на работното място и приканва предприемачите да използват конкуренция, която е стимул да работят по-добре, а не желание да доминират и изключват.

Автор: Антонела Палермо – Светла Чалъкова – Ватикана

Хритиянският прочит на ценностите на конкуренцията и прозрачността, отговорността и устойчивостта, етиката, законността и безопасността. Тези бяха основните акценти в словото на  на папа Франциск към група от около петдесет души от Националната асоциация на строителите, които прие на аудиенция в Климентинската зала на Апостолическия дворец.

Срещата бе повод и да се отбележи 75-ата годишнина, чествана през изминалите месеци, на предприемаческата реалност, представляваща италиански компании от всякакъв размер, работещи в строителната сфера, сектор, който пострада от трудния период, утежнен от пандемията.

Библейската метафора на строителството

Папата се позова на откъса от Евангелието според Лука в глава 6, за да подчертае как Исус, в своето проповядване, също използва метафората на строителството, за да предаде своите послания. Папата припомни епизода, в който „Исус разкрива лицемерното и мързеливо поведение на онези, които се ограничават само да говорят, без да правят нищо“.

Показвайки мъдростта на строителния инженер – посочи Франциск – Исус сравнява шарлатаните с тези, които строят къщи на пясъчна земя без основи. Това е полезен библейски пасаж, който откроява, че добрият строител знае, че при първото наводнение такава къща е предопределена да бъде разрушена.

„Притчата на Исус обаче продължава с обратната страна на медала: „Който дойде при мен и чуе думите ми и ги приложи на практика, […] прилича на човек, който гради къща и който изкопа дълбоко и тури основите върху камък“ (Лк, 6, 47-48). Образът е още по-интересен, ако си помислим, че такъв строител не само е постъпил правилно в онзи момент, но и е защитил къщата от евентуални бъдещи наводнения. Някой може да каже: но това не се случи! Да, но може да се случи. Това е, на което сме свидетели с изменението на климата.

Още от Built.bg:  Защо "Нов европейски Баухаус"?

Вярата не приютява от стихиите, а укрепва

Папата се спря на необходимостта от „оперативна съгласуваност“, така че думите и делата да намират съответствие:

„В проповедта на Исус вярващият е този, който не се ограничава да изглежда външно християнин, а работи ефективно като християнин. И точно тази „оперативна съгласуваност” му позволява да изгражда себе си не само в нормалните моменти на живота, но да остане такъв дори и в трудни моменти. Това също означава, че вярата не ни предпазва от стихиите, но придружена от добри дела, тя ни укрепва и ни дава възможност да им се съпротивляваме. И точно в този смисъл е необходимо да пазите и въплъщавате ежедневно ценностите, които вдъхновяват членството ви в Асоциацията.

Конкуренцията да е стимул за по-добри резултати

След това папата задълбочи аспектите, свързани с темата за законността и социалната справедливост. Защото „конкуренцията – каза той – сама по себе си не е достатъчна”.

В утилитарната логика на пазара тя може да тласне към опозицията до премахването на другия. Тя заблуждава, че единият може да надделее над другия или, че поражението на другия трябва да се вземе предвид в хода на икономиката. Когато това се случи, социалната структура на доверие, която позволява на самия пазар да функционира правилно, е застрашена.

Конкуренцията трябва да бъде стимул да работите по-добре и да вършете добро, а не воля за доминиране и изключване. Ето защо прозрачността в процесите на вземане на решения и икономическите избори е от основно значение.

Тя ви позволява да избегнете нелоялната конкуренция, която в областта на икономиката и заетостта често означава загуба на работни места, подкрепа за недеклариран труд или нископлатена работа. По този начин в крайна сметка се спомагат форми на корупция, които се подхранват от мътните води на беззаконието и несправедливостта.

Още от Built.bg:  Да възстановиш "Нотр Дам". Предизвикателствата пред строителите

За устойчива работа

Думата „устойчивост“ е широко използвана днес и, както припомни папата, поставя под въпрос капацитета за регенерация на всяка екосистема. В тази връзка Франциск не пренебрегнаа една съществена препоръка за работата на строителните обекти:

В строителния сектор използването на материали, които предлагат безопасност на хората, е от съществено значение. В същото време трябва да избягваме експлоатацията на околната среда, като си сътрудничим, за да направим някои особено експлоатирани територии негодни за живот. Всяка компания може да предложи собствен отговорен принос, така че работата да бъде устойчива.

Красотата в проектите за подобряването на човешките взаимоотношения

Папата припомни и написането от него в Енцикликата Laudato si’. „Устойчивостта – отбелязва той – е свързана с красотата на местата и качеството на взаимоотношенията“. Отново цитирайки Енцикликата, той се фокусира по-специално върху връзката между градските пространства и човешкото поведение:

„Тези, които проектират сгради, квартали, обществени пространства и градове, се нуждаят от приноса на различни дисциплини, които им позволяват да разберат процесите, символиката и поведението на хората. Търсенето на красота в проекта не е достатъчно, защото е още по-ценно служението за един друг вид красота: качеството на живот на хората, тяхната хармония с околната среда, срещата и взаимопомощта.

Ето защо е много важно гледната точка на местните жители винаги да допринася за анализа на градското проектиране“ (№ 150). Нека вашата работа помогне на общностите да укрепят връзките на солидарност, сътрудничество и взаимопомощ“.

Твърде много жертви на работното място, безопасността не е разход

Франциск разобличи, че много, твърде много, са били жертви на работното място миналата година и каза: „Те не са цифри, те са хора. Дори строителните обекти станаха свидетели на трагедии, които не можем да пренебрегнем“. И добави:  „За съжаление, ако гледаме на безопасността на работното място като на разход, тръгваме по погрешния път“.

Още от Built.bg:  Надува (ли) се балонът? Имотният пазар в България отблизо

„Истинското богатство са хората: без тях няма работна общност, няма бизнес, няма икономика. Безопасността на работното място означава попечителство над човешките ресурси, които са безценни в очите на Бог, а също и в очите на истинския предприемач. Поради тази причина законността трябва да се разглежда като защита на най-висшите активи, които са хората.

Безопасната работа позволява на всеки да изрази най-доброто от себе си, като печели ежедневния си хляб. Колкото повече се грижим за достойнството на труда, толкова повече сме сигурни, че качеството и красотата на създадените произведения ще се повишават”.

Накрая папата даде своята благословия на членовете на Националната асоциация на строителите, в която призова за подкрепата на Свети Йосиф, покровител на работниците.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам