Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Париж, Мадрид и Лисабон представят днес подробности около проекта за съвместен тръбопровод за “зелен” водород

Снимка: 20minutos.es

Снимки: AP

Франция, Испания и Португалия ще представят за първи път днес подробности около проекта за тръбопровод, който да транспортира “зелен” водород от Иберийския полуостров за Франция и останалата част от Европа, предаде Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон и премиерите на Испания и Португалия Педро Санчес и Антониу Коща се срещат днес в Аликанте, Източна Испания с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен , за да официализират пътната карта на този проект, обявен на 20 октомври в кулоарите на среща на върха на ЕС.

Днешната им среща предшества тази на групата на средиземноморските страни (EU Med).

Подводният тръбопровод ще позволи да се транспортира така наречения “зелен” водород – тоест от възобновяеми източници на енергия- от Иберийския полуостров, който има амбицията да се превърне в лидер в тази енергия на бъдещето, към Франция и Северна Европа.

Подводният тръбопровод  “БарМар” (BarMar) с дължина 300 километра ще свързва Барселона и Марсилия, откъдето идва и името му.

Той замества проекта  “МидКат” (MidCat) от 2003 година, който трябваше да свърже френската и испанската газопреносни мрежи през Пиренеите, но бе изоставен заради липсата на икономически интерес, след противопоставянето от екологични организации и отказа на Париж да го подкрепи.

Новата тръба няма да се нарича газопровод, а “коридор за зелена енергия”, който ще транспортира и природен газ като “временен и преходен източник на енергия”, се посочва в общата декларация на трите страни. Това според експертите е основната разлика с  “МидКат”- проект, създаден, за да се транспортира газ, а след това да бъде адаптиран за  “зелен” водород от възобновяеми източници на енергия.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

Този избор е необходим, за да се убеди Брюксел да определи като “проект от общ интерес”  и да бъде финансиран частично от фондовете на ЕС.

Париж, Мадрид и Лисабон трябва да представят документацията по проекта до 15 декември и се надяват да получат отговор в началото на 2023 година.

Срещата на върха на групата на средиземноморските страни ще бъде посветена на въпроси около икономическия суверенитет, най-вече в областта на електроенергията.

Освен Франция, Испания и Португалия членове на групата на страните от Южна Европа са Хърватия, Кипър, Гърция, Малта и Словения.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам