Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Парк на миниатюрите показва Габрово през 18-ти и началото на 19-ти век

Снимки: БТА

Градски парк “Мини Габрово” показва чрез макети в умален мащаб как е изглеждал градът през 18-ти и началото на 19-ти век.

Паркът беше открит днес в двора на едно от най-старите градски училища в квартал “Шести участък” – там, където преди повече от 200 години са се заселили първите габровци – дервентджии /пазители на прохода Шипка/, касапи, занаятчии.

Инициативата за създаване на парка е на народното читалище “Будителите 2017” и е с финансовата подкрепа на Община Габрово по програмата за култура. Един от атрактивните макети, показан днес, е двуметров изглед на стария квартал “Шести участък” със старите къщи и с улиците отпреди 200 години. Паркът включва шест миниатюри на знакови габровски сгради.

Идеята за създаване на умалени модели на емблематични габровски сгради се зароди преди година, когато отбелязахме 160-годишнината от обявяването на Габрово за град, каза за БТА Светослав Славчев, председател на читалище “Будителите 2017”.

По думите му проектът е бил насочен към 10 личности, първи в страната – всеки в своята област, но малко познати в града, тъй като нямат паметници – първият морски капитан, първата жена летец, първата оперна певица, пяла в Миланската скала.

Тогава се роди идеята, посочи Славчев, да създадем макети на знакови сгради, а в тях да има информация за личностите, свързани с тях. По-късно създадохме постоянна експозиция и имаме намерение да продължим да обогатяваме колекцията с нови макети.

Автор на миниатюрите е художникът реставратор Климент Генчев, който е създавал всяка сграда в умален мащаб по архивни снимки и документи. В екипа на читалището е и историкът Емил Михов, фотограф и документалист.

Още от Built.bg:  АПИ обяви поръчка за трасето на “Струма” извън дефилето

Другите пет макета са къщата на фабриканта и общественик Добри Калпазанов, “Параходът” на Пенчо Семов – сега белодробна болница, вилата на индустриалеца, завещана за старопиталище, която от години се руши, домът на културата “Емануил Манолов” и железопътната гара.

Макетите са поставени върху масивни постаменти и са под стъклени куполи, така че да издържат целогодишно на атмосферни влияния и да се запазят невредими.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам