Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Парламентарните избори в Гърция – вероятният първи тур на избори, в които официално няма втори

Източник: БТА

В неделя в Гърция ще се произведат парламентарни избори, които формално трябва да определят кой ще управлява страната през следващите четири години. Парламентарните избори по пропорционалната система се провеждат в един кръг на гласуването, но конкретно тези според почти всички наблюдатели най-вероятно ще се окажат просто прелюдия към нов вот в началото на юли.

Изборите на 21 май ще се произведат по обикновената пропорционална система, приета при управлението на опозиционната в момента лява партия СИРИЗА, според която местата в парламента ще бъдат разпределени в съотношение, което отговаря на броя гласове, получени от всяка политическа сила. Това означава, че ако се извадят гласовете, които вероятно ще бъдат подадени за партии, които останат под прага от 3 процента, за абсолютно мнозинство и самостоятелно правителство победителят на изборите ще се нуждае от около 46 процента от подадените гласове.

Алексис Ципрас, лидер на опозиционната партия “Сириза”, снимка: AP

Според изказванията на премиера Кириакос Мицотакис управляващата партия „Нова демокрация“, която води в проучванията, категорично се стреми към създаване на самостоятелно правителство. Той ясно даде да се разбере, че ако не успее да получи мнозинство за самостоятелно правителство, ще насочи страната към нови избори, вероятно на 2 юли, които вече ще се произведат по избирателната система, приета от „Нова демокрация“, но която не можа да влезе в сила за тези избори, защото не събра квалифицирано мнозинство в парламента.

Според тази избирателна система първата политическа сила на изборите ще получи автоматично бонус от 20 депутатски места, ако е получила поне 25 процента от гласовете. След това за всеки 0,5 процентни единици ще получава още едно допълнително място до максимум 50 места бонус. Това означава, че абсолютно мнозинство в парламента ще се постига с 40 процента от гласовете, но като се има предвид, че около 8 процента се очаква да отидат в партии, които няма да прескочат прага от 3 процента, нужният резултат за самостоятелно правителство ще бъде около 37 процента на евентуални избори през юли, а не 46 процента, колкото ще бъде на изборите на 21 май. Доколкото последните проучвания предвиждат за „Нова демокрация“ между 32 и 38 процента с очаквана по-висока мобилизация на нови избори, то се смята за практически сигурно, че Мицотакис възприема настоящия вот само като прелюдия към действителния в началото на лятото.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Това обаче не изключва и други възможни, макар и далеч по-малко вероятни, варианти за съставяне на правителство. Като се има предвид, че „Нова демокрация“ няма стимул да се коалира още на този етап, то ако се сбъднат прогнозите, единственият реалистичен вариант остава коалиция на СИРИЗА и лявоцентристкото движение ПАСОК. Лидерът на СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас се обяви за правителство на широкото сътрудничество с ПАСОК, но само в случай, че СИРИЗА заеме първото място на изборите.

Никос Андрулакис, лидер на ПАСОК, снимка: AP

Ципрас изрично подчерта, че няма да прави „кабинет на победените“. С оглед на проучванията, които неизменно отреждат на СИРИЗА второто място с между 25,7 и 31 процента, победа на лявата партия изглежда изцяло в сферата на хипотетичните възможности. Въпреки това лидерът на СИРИЗА, цитиран от „Прото тема“, все пак не изключи напълно възможността за разговори с ПАСОК за създаване на правителство, дори ако „Нова демокрация“ излезе първа на изборите тази неделя, но само за няколко месеца с цел разследване на скандала с подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис от Гръцката разузнавателна служба.

Освен това изглежда, че не всички наблюдатели споделят оптимизма на премиера Мицотакис, че „Нова демокрация“ ще получи желаното абсолютно мнозинство на вероятните втори избори в началото на юли. В коментар на международната аналитична компания „Кепитъл икономикс“ (Capital Economics), публикуван преди дни в гръцкото финансово електронно издание „Банкинг нюз“ (Banking News), и след нови избори е малко вероятно някоя партия да успее да състави самостоятелно правителство, което би направило необходима коалиция „Нова демокрация“ – ПАСОК или СИРИЗА – ПАСОК.

Каквито и коалиции да бъдат наложени от политическите реалности, малко вероятно е някой от политическите лидери да коментира сериозно тази възможност преди окончателното разпределение на силите през юли. „Нова демокрация“ засега изключва възможността за коалиране с ПАСОК, но заявява, че е отворена към центристките избиратели. От своя страна лидерът на ПАСОК Андрулакис не отхвърля изцяло никоя от двете възможности, но заявява, че няма да подкрепи правителство, начело на което са Мицотакис или Ципрас.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

По-същественият проблем е, че след възхода на СИРИЗА през 2015 г. ПАСОК, подкрепян в момента според анкетите от около десетина процента от избирателите, продължава да се опитва безуспешно да възстанови част от доминиращата си позиция в лявото пространство. Коалиция с „Нова демокрация“ би отстъпила на СИРИЗА цялата роля на основна опозиционна сила, докато коалиция със СИРИЗА би затвърдила второстепенната роля на ПАСОК или, както се изрази наскоро Мицотакис, ролята му на „следствие на СИРИЗА“.

Снимка: AP

Всичко това прави изключително малко вероятно въпросът за управлението на Гърция в следващите години да бъде разрешен тази неделя. „Нова демокрация“ претърпя сериозни удари от скандала с подслушването на Андрулакис от разузнаването, от твърденията, макар и отхвърлени, за използването на шпионски софтуер, както и преди всичко от железопътната катастрофа на 28 февруари, която отне живота на 57 души и предизвика гневни критики към правителството за начина на управление на железопътния транспорт.

Правителството от друга страна стъпва на добрите икономически резултати през последните години, на бързото възстановяване на туризма след пандемията и на перспективата за връщане на инвестиционния рейтинг на Гърция – нещо, което премиерът Мицотакис обеща да стане до 100 дни, ако успее да състави самостоятелно правителство. СИРИЗА и ПАСОК от друга страна все още не могат да заличат напълно в историята си наследството на финансовата криза през миналото десетилетие, а също понесоха сериозни репутационни щети заради ареста по обвинения в корупция срещу евродепутата от ПАСОК и зам.-председател на Европарламента Ева Кайли през миналата година, както и заради скорошните обвинения срещу евродепутата от СИРИЗА Алексис Георгулис в изнасилване.

Още от Built.bg:  Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите

Дори вотът в неделя да не доведе до съставяне на правителство, той е разглеждан като важен индикатор какво правителство ще има Гърция през юли. Силно представяне на „Нова демокрация“ ще се възприеме като предзнаменование за самостоятелно управление. Колеблив резултат и по-изравнени сили с опозицията обаче вероятно ще бъдат сигнал от сега да започнат сериозни, макар вероятно неявни, разговори за договаряне на коалиционно управление.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам