Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Парламентът избира днес новото редовно правителството на страната

На извънредно заседание днес от 13:00 часа, свикано от председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, депутатите ще гласуват новото редовно правителство на страната, излъчено с мандата на втората политическа сила „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщи пресцентърът на парламента.

В дневния ред са включени три точки – избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета.

Президентът Румен Радев ще присъства  на извънредното заседание на Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ако бъде гласувано, това ще е първото ротационно правителство у нас. Предвижда се Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.

Вчера пред медиите Желязков припомни, че процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той от своя страна – кандидатите за министри и структурата на кабинета. Кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат. След това са трите гласувания – за министър-председател, за структура на кабинета и за персоналния състав на МС, уточни Желязков.

Снимка: БТА

В понеделник кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков върна на президента Румен Радев изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Той заяви, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да може да се развива държавата в полза на обществото и на бизнеса.

На свой ред държавният глава увери, че по най-бързия начин ще издаде указ, за да внесе предложения проектокабинет в Народното събрание, където да бъде гласуван по съвест от депутатите. По-късно през деня указът до 49-ото НС с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател, стана факт.

Още от Built.bg:  В полунощ приключва предизборната кампания за изборите за Европейски парламент

България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от българския народ, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, така, както очакват всички почтени български граждани. Да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция, заяви Румен Радев пред Николай Денков.

В петък миналата седмица Денков и другият ротационен кандидат за премиер Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) представиха пред журналисти в НС имената на предложените за министри, както и съвместна декларация, свързана с държавната администрация.

Снимка: БТА

Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти, обяви в кулоарите на парламента тогава Николай Денков. Той добави, че всеки от кандидатите си тежи на мястото. Номинираният за премиер подчерта, че е важно да се разбере и защо трябва да има редовен кабинет. Като една от причините Денков посочи липсата на бюджет за 2023 г. и отбеляза като проблем събираемостта. Ситуацията изисква с тези проблеми да се заеме сериозен екип, допълни Денков. Според него, ако отидем на избори, ще останем с удължителния закон за бюджета.

Заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите, се казва пък в декларацията на Денков и Габриел, прочетена също в петък, миналата седмица, от Габриел. Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България, заявяват двамата кандидати за ротационни премиери.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам