Бюлетин

Парламентът избра Димитър Радев за управител на БНБ

Парламентът избра Димитър Радев за гуверньор на Българската народна банка (БНБ). Той е номинация на ГЕРБ-СДС. Подкрепиха го също “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС. “За” бяха 155 депутати, “против” – 67 – от “Възраждане” ,”БСП за България” , “Има такъв народ” (ИТН) и един независим депутат.

Другият претендент – Любомир Христов, издигнат от “Възраждане”, събра 39 гласа в подкрепа. Против бяха 135, въздържаха се 47 народни представители.

Преизбраният управител на централната банка положи клетва пред Народното събрание. Мандатът на гуверньора на БНБ е шест години.

Снимка: БТА

БТА припомня, че за първия си мандат като гуверньор на БНБ Димитър Радев бе избран от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г. Мандатът на Радев изтече преди две години, но Народното събрание не успя да избере негов приемник. Радев е завършил магистърска степен по икономика, специалност “Финанси и кредит” в УНСС през 1980 г., а през 1994 г. специализира в Университет Джорджтаун, Институт по външни отношения, Вашингтон. От 1980 до 1992 г. заема различни експертни длъжности и е началник на управление в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането.

Между 1992 и 2001 г. Радев е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства. През следващите две години е помощник на изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ). От 2003 до 2006 г. е съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси в МВФ, сочи справка от страницата на БНБ. От 2006 до 2015 г. е старши икономист/ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси, МВФ.

Още от Built.bg:  Есенната сесия на 49-ото Народно събрание започва в сградата на бившия Партиен дом

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам