Бюлетин

Парламентът избра ръководство и състав на част от постоянните парламентарни комисии

Парламентът избра ръководство и състав на част от постоянните парламентарни комисии.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС, поиска 30 минути почивка преди да гласуват състава на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. По думите му въпросната комисия е в тясно взаимодействие с комисията за младежта и спорта, но от “Продължаваме Промяната” не били номинирали неин председател. Вместо това в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта имало няколко кандидати за председател. Затова по искане на ПГ на ДПС бе дадена 30 минутна почивка.

Досега първата политическа сила в парламента – коалиция ГЕРБ-СДС, оглави шест от 25 постоянни парламентарни комисии.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС бе избран за председател на Комисията по енергетика, а за негови заместници бяха гласувани имената на Радослав Рибарски от “Продължаваме Промяната”, Рамадан Аталай от ДПС, Драгомир Стойнев от “БСП за България” и Ивайло Мирчев от “Демократична България”.

Освен на комисията по енергетика, от ПГ на ГЕРБ-СДС поеха ръководството на комисиите по външна политика, отбрана, образование, контрол над службите за сигурност и комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. За председател на комисията по външна политика бе избрана Екатерина Захариева. Нейни заместници ще са Венцислава Любенова от “Продължаваме Промяната”, Ангел Георгиев от “Възраждане”, Деян Дечев от “БСП за България” и Виолета Комитова от “Български възход”.

Снимка: БТА

“Продължаваме Промяната” пое ръководството на комисиите по въпросите на Европейския съюз, по здравеопазването и тази по въпросите на електронното управление и информационните технологии.

За председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз бе избрана Деница Симеонова. За заместник-председатели на комисията бяха издигнати Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС, Ализан Яхова от ДПС, Стоян Таслаков от “Възраждане” и Александър Николов от “Български възход”. Здравната комисия в парламента бе поета от Антон Тонев. За заместник-председатели бяха избрани Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, Джевдет Чакъров от ДПС, Маргарита Генчева от “Възраждане” и Александър Симидчиев от “Демократична България”. Калина Константинова пое ръководството на комисията по електронно управление и информационни технологии. За заместник-председатели бяха избрани Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС, Сезгин Мехмед от ДПС, Борис Аладжов от “Възраждане” и Божидар Божанов от “Демократична България”.

Още от Built.bg:  Евростат: Строителството в ЕС през септември се е увеличило, в България се отчита понижение

От ПГ на ДПС поеха ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и на Комисията по околната среда и водите. Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС оглави вътрешната комисия. Негови заместници ще са Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Елена Стефанова от ПП, Цвета Рангелова от “Възраждане” и Иван Иванов от левицата. Комисията по околната среда и водите оглави Станислав Анастасов. Заместници ще са Младен Шишков от ГЕРБ-СДС, Татяна Султанова от ПП,  Манол Генов от “БСП за България” и Георги Самандов от БВ.

Депутатът от ПГ “Възраждане” Коста Стоянов ще ръководи Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Заместник-председатели ще са: Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Настимир Ананиев от “Продължаваме Промяната”, Борислав Гуцанов от “БСП за България” и Йордан Иванов от “Демократична България”.

От “БСП за България” ще имат поне трима председатели на постоянни комисии. Това са Георги Гьоков, който оглави комисията по труда, социалната и демографската политика. Георги Свиленски ще поеме ръководството на транспортната комисия, а Иван Ченчев – комисията по културата и медиите.

Мартин Димитров от “Демократична България” бе избран за председател на комисията по икономическа политика и иновациите. За заместник-председатели бяха избрани Даниел Лорер от “Продължаваме Промяната”, Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, Климент Шопов от “Възраждане”, Петър Кънев от “БСП за България”.

Стефан Янев от “Български възход” оглави комисията по превенция и противодействие на корупцията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам