Бюлетин

Парламентът не одобри Любомир Каримански за управител на БНБ

Получих голям и мъдър политически урок, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (“Има такъв народ”), след като Народното събрание не го избра за управител на Българската народна банка. Каримански беше номиниран от  ПГ на “Има такъв народ” и остана единствената кандидатура, след оттеглянето на Андрей Гюров, номиниран от ПГ на “Продължаваме Промяната”.

С 59 гласа “за”, 36  “против” и 140 “въздържал се”  Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ. Председателят на бюджетната комисия беше предложен от ПГ на “Има такъв народ” (ИТН). Той остана единствената кандидатура, след оттеглянето на Андрей Гюров, номиниран от ПГ на “Продължаваме Промяната”.

Любомир Каримански, снимка: БТА

Любомир Каримански посочи, че този урок ще му помогне, защото не контролът върху парите на България, а знанието е незаменима ценност. “Точно това се надявах, че ще бъде разбрано, но накрая знанието получих аз, не вие, народните представители. Искрено благодаря за този урок”, заяви Каримански.

“Благодаря на всички, които гласуваха за мен и на всички, които не гласуваха за мен. Много добре знам, че голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговор ми казаха, че ме подкрепят и поради политическо решение при обмяната на постовете в коалиция няма да могат да гласуват така, както биха искали. Благодаря ви и на вас! И в двата случая получих голям и мъдър политически урок”, каза Каримански.

Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната – да ми е за обица на ухото, коментира още той.

Каримански отбеляза, че общото между банките и политиката е доверието и то е много ценен капитал. Струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка, попита Каримански и се обърна към колегите си в средата на залата: “Сигурно ще научите този урок в следващите дни, месеци и години”.

Още от Built.bg:  Шишков: От един до трима кандидати има за всяка от позициите за осигуряване на зимно поддържане на пътищата
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам