Бюлетин

Обсъждат утре невъзможността на АПИ да осъществява дейности по поддържане на пътища

Парламентът ще обсъди утре проекта на решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа. Промяната в програмата беше приета със 148 гласа “за”, четирима  “против” и трима “въздържал се”.

Проекторешението за АПИ трябваше да бъде обсъдено днес, но отпадна от програмата заради липса на доклади от ресорните парламентарни комисии.

В пленарната зала беше и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който поиска съдействие от депутатите за решаване на проблемите. Пътищата в България, които и без това са в трагично състояние, вече не могат да бъдат поддържани и ремонтирани, заяви той. Караджов посочи, че АПИ не може повече да възлага каквито и да било дейности по поддръжка на републиканската пътна мрежа – дейности за подмяна на мантинели, пътни знаци, нито поставяне на предпазни или ограничаващи мрежи. 

Снимка: БТА

След свикания председателски съвет, председателят на Народното събрание Никола Минчев предложи проекторешението за АПИ да бъде преместено в програмата за утре и да се разгледа след предвидения блицконтрол. Редовният парламентарен контрол ще започне след приключване на точката и ще продължи три часа. Междувременно проекторешението следва да бъде разгледано от комисиите, или ако са го разгледали, да предоставят доклад, разясни Минчев.

В началото на заседанието Ива Митева от “Има такъв народ” посочи, че комисията по регионално развитие е гледала тази точка, но председателят й не е подписал доклада. Колегата й Любомир Каримански (“Има такъв народ”) коментира, че вчера Комисията по бюджет и финанси е била бламирана и помоли председателя на НС да налага наказания или да даде възможност да се налагат наказания на тези, които бламират комисиите.

Още от Built.bg:  Андрей Цеков: Ще продължа линията на министър Шишков

Милен Матеев от “Продължаваме Промяната” поиска и правната комисия да обсъди проекторешението. Той коментира, че това решение поражда множество юридически въпроси – на първо място дали трябва с решение на НС да се отпуснат тези средства или това е изцяло в прерогативите на МС.

Пред журналисти вицепремиерът Гроздан Караджов обясни, че МС не може да даде право на администрация сама да отмени нещо, което вече е било подписано, а трябва санкция на НС. Проекторешението е съгласувано и с премиера, и с финансовия министър, те ме подкрепят, заяви той.  Караджов обясни, че за по-бързо вземане на решението, то е подписано от група народни представители, начело с Настимир Ананиев, който е председател на регионалната комисия, и им благодари, защото това, по думите му, ще даде възможност да се избегне една катастрофа.

Караджов обясни, че през 2018 г. е проведена по Закона за обществените поръчки открита конкурсна процедура, договорите са сключени през 2019 и 2020 г., защото е имало дълги обжалвания. Всеки от договорите е влязъл в сила по различно време. Ако не бяха прекратени, можехме да ползваме пълният им обем до края на 2023 г. и до средата на 2024 г., допълни той.

Според Караджов катастрофални ще са последиците, ако АПИ не си поддържа мрежата, както и проблемите, ако не се довършат онези 278 обекта, които са започнати през 2021 г. и сега стоят консервирани за зимния период. Т.е., сега е времето, в което почват ремонтите, и ние имаме един малък прозорец от четири-пет месеца, в които трябва да ги завършим, каза вицепремиерът. Това са разрешенията, които искаме от НС. И третото е поради много високото напражение, натиск, спиране на пътища, блокиране на проходи от фирмите, които от дълго време не са си получавали парите – да разплатим една част от тях – в случая 50 процента, за да намалим това социално напрежение, каза Караджов. Той допълни, че когато щателната ревизия, която се извършва на тези договори, завърши и се знае на коя фирма колко точно трябва да се плати, тогава ще бъде разплатен остатъкът.

Още от Built.bg:  Шишков ще възложи проучване за изграждането на скоростен път или магистрала от ГКПП “Маказа“ до магистрала „Марица“

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам