Бюлетин

Парламентът освободи от акциз електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ

Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния бюджет, с които се променя Законът за акцизите и данъчните складове. Предвижда се освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г.  “За” тези разпоредби бяха 117 депутати, 110 гласуваха “против” и трима се въздържаха.

Мярката е с цел да се подпомогне бизнесът и потребителите във връзка с неочаквания значителен скок на цените на енергийните продукти, породени от нарасналото търсене в европейски и световен мащаб. Тя ще бъде реализирана чрез изготвяне на нотификация до Европейската комисия.

С промените в Закона за държавния бюджет се въведе и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното.

В Агенция “Митници” ще се води публичен регистър с актуални данни, предоставени от лицензираните складодържатели за наличие или липса на свободни складови капацитети, приеха още депутатите.

Отпаднаха разпоредбите, свързани с увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари. Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличаване на акциза върху всички продуктови категории тютюневи изделия, с което да се осигури прозрачност, предвидимост за бизнеса и стабилност за потребителите.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова взе думата по време на дебатите и посочи, че работодателските организации са я потърсили с тревога, защото и трите предложения, свързани с помощ за икономиката и бизнеса не са приети на второ четене в бюджетната комисия. Намерете разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа, апелира тя. По думите ѝ това е инвестиция в предвидимост, запазване на работни места и гарантиране на сигурност за следващите трудни месеци пред България.

Още от Built.bg:  Очаква се природният газ да поевтинее с близо 30 процента през следващите 3 месеца

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански призова председателстващия заседанието Кристиан Вигенин (“БСП за България”) да не допуска “такова нравоучение от вицепремиера” към депутатите. Той посочи, че три дни “се умуват” предложенията, а няма входирано ясно и точно предложение от управляващата коалиция.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС коментира, че Нинова не е казала какво е предложило правителството. Той посочи, че има четири предложения.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам