Бюлетин

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

Снимки: БТА

Парламентът прие отново промените в Закона за енергетиката и преодоля ветото на президента Румен Радев, като „за“ измененията гласуваха 133 народни представители, а „против“ – 49.

В подкрепа на промените гласуваха 51 народни представители от ГЕРБ-СДС, 54 от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, 28 от ДПС. Срещу измененията и в подкрепа на ветото бяха 28 от „Възраждане“, 14 от „БСП за България“ и седем от „Има такъв народ“.

Текстовете, оспорвани от държавния глава, предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г. Законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система, се посочва в мотивите на Радев.

Ветото е възможност, втори шанс, след като управляващото мнозинство пренебрегнахте доводите на опозицията, че Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката ще донесе по-скоро хаос и несигурност, вместо да решава проблемите на обикновените граждани, коментира Драгомир Стойнев от „БСП за България“. Той добави, че от „БСП за България“ ще подкрепят ветото на президента, защото смятат, че е прав. Мотивите изцяло се припокриват с опасенията на опозицията, обясни Стойнев.

Йордан Тодоров от „Възраждане“ заяви, че ще подкрепят ветото на президента. Мотивите към ветото на практика повтарят моите доводи срещу промените в Закона за енергетиката, на моите съмишленици от „Възраждане“, а и на другите опозиционни партии, смята той.

„След като конструктивният диалог не е налице в политическата ни действителност и всяко различно мнение бива заклеймено като произтичащо от лошите сили, а всеки компетентен довод се унищожава с обидни коментари за чалгаризация, мутризация и путинизация на нацията, поради липса на аргументи за защита на безумията, които се извършват в сектор „Енергетика“, няма как да не виждаме лъч светлина във факта, че президентството е оценило опитите ни да поправим този закон и мотивите на ИТН са се превъплътили в основа за вето на президента“, коментира депутатът Павела Митова.

Още от Built.bg:  Ще има ли бюджет за 2024

Мотивите на президента са сериозни, аргументите му също, той споделя притесненията, която голяма част от нас също имаме, посочи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който е и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.  По думите му има несъвършенства в този закон, но неговото приложение е от 1 юли 2024 г. – тоест имат осем месеца да направят промени в този закон, каквито са необходими, за да работи той безпроблемно. Добрев предложи да приемат отново този законопроект, за да не спъват работата по ПВУ.

От „Възраждане“ помолиха министърът на енергетиката да бъде поканен в пленарната зала. От „БСП за България“ също попитаха къде е той.

Председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова обясни, че парламентарният секретар на министъра на енергетиката е съобщил, че министърът е имал готовност сутринта за първа точка от дневния ред да присъства в зала. След 11:00 часа има поети други ангажименти, от които не може да отсъства, добави тя.

БТА припомня, че обсъждането на ветото беше първа точка за днес, в 9:00 часа, но в началото на заседанието депутатите направиха промени в дневния ред.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам