Бюлетин

Парламентът подкрепи вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков

Този вот е една малка стъпка от един дълъг път. Това заяви премиерът Кирил Петков, след като парламентът гласува вота на недоверие към правителството, който бе подкрепен със 123 гласа „за“, а 116 депутати бяха „против“. 

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова“, заяви премиерът от парламентарната трибуна.

„Обещаваме, че ще продължим да отвоюваме държавата си. Един ден ще имаме държава без задкулисие и без мафия. Една нормална европейска държава“, каза още Кирил Петков след гласуването.

Хронология на правителство на Кирил Петков

На 13 декември 2021 г. пред Народното събрание полага клетва 99-ото правителство на Република България с министър-председател Кирил Петков. Структурата и персоналният състав на кабинета са одобрени от парламента със 134 гласа “за” и 104 “против”. Правителството е коалиционно, сформирано след преговори, водени от „Продължаваме промяната“  с три от седемте партии в Народното събрание след парламентарните избори на 14 ноември 2021 г.

Коалиционно споразумение

Коалиционното споразумение е подписано от четирите партии, участващи в правителството – Кирил Петков и Асен Василев от коалиция “Продължаваме промяната”, Слави Трифонов от партия „Има такъв народ“, Корнелия Нинова от БСП  и Христо Иванов от “Демократична България”. Подкрепата си за Министерския съвет дават от “Продължаваме промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Демократична България”. “Против” гласуват ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”, които не са поканени да участват в преговорите за сформиране на кабинета.

Състав и структура на кабинета

В правителството има петима заместник министър-председатели – един по ефективното  управление и четирима, които са и министри. Двама са от „Продължаваме промяната“ и по един от останалите коалиционни партньори –  БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Министерствата са 19.

Още от Built.bg:  След вчерашния ден: По пътя на раздялата

Структурата на Министерския съвет е 10:4:4:3, разпределена пропорционално на спечелените на изборите гласове. Като “Продължаваме промяната” имат 10 министри, БСП и “Има такъв народ” по четирима, а “Демократична България” трима. Създадено е ново Министерство на електронното управление, а досегашното Министерство на икономиката се разделя на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Двама министри от служебното правителство на Стефан Янев запазват постовете си – Бойко Рашков като министър на вътрешните работи, Николай Денков като министър на образованието и науката. Служебният премиер Стефан Янев е избран за министър на отбраната. За министър на външните работи е избрана Теодора Генчовска, за министър на труда и социалната политика – Георги Гьоков, за министър на здравеопазването – Асена Сербезова, за министър на правосъдието -Надежда Йорданова, за министър на културата – Атанас Атанасов, за министър на земеделието – Иван Иванов, за министър на туризма – Христо Проданов, за министър на транспорта и съобщенията – Николай Събев, за министър на енергетиката – Александър Николов, за министър на иновациите и растежа – Даниел Лорер, за министър на електронното управление – Божидар Божанов и за министър на спорта – Радостин Василев.

Мото

Мотото на правителството, което обявява министър-председателят Кирил Петков след полагането на клетва, е “Нулева толерантност към корупцията, към всеки един лев, изхарчен неправомерно, непрозрачно”.

Промени 

На 28 февруари 2022 г. министър-председателят Кирил Петков в извънредно изявление от Министерския съвет обявява, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев във връзка с негова публикация ден по-рано във фейсбук, като посочва, че „никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук“. В публикацията си Янев опровергава твърденията, че е проводник на нечии външни интереси и декларира, че отправна точка за всяко негово решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес. Поводът е позицията, която той заема след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Още от Built.bg:  Асошиейтед прес: Българският премиер призова за подкрепа преди вота на недоверие

На 1 март 2022 г. след близо четири часа дебати на извънредно заседание парламентът освобождава Стефан Янев и избира за негов наследник Драгомир Заков със 184 “за”,  33  „въздържал се“ и без нито един против. ДПС се въздържат при гласуването, а “Възраждане” не участват в него.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам