Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година

Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година. „За“ бяха 156 депутати, 71 – „против“, един се въздържа.

План-сметката на държавата подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. „Против бяха“ от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Въздържа се един народен представител – от ГЕРБ-СДС.

Преди това парламентът отхвърли проекта за държавен бюджет с включен проект на Висшия съдебен съвет.

Приетият вече на първо гласуване бюджет за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълни един от основните си приоритети – да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания, посочват вносителят.

Снимка: БТА

Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лева. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на намалението на цените на храните и енергийните стоки.

Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г., и 15% – за структурите в общинската администрация.

Според министъра на финансите Асен Василев приходната част е изпълнима, макар и леко „напрегната“, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки.

Още от Built.bg:  Би Би Си разкрива връзките на криптокралицата Ружа Игнатова с подземния свят в България

Министърът подчерта, че се запазват ставките на всички данъци, с изключение на тази на газа, чиято ставка се връща обратно на 20 процента, тъй като международните пазари са се успокоили.

В голямата част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за доходи – 10 процента да се дадат там, където не са били дадени, изтъкна Василев.

В бюджета на НЗОК са осигурени пари, така че 1500 лв. да стане заплатата за медицински сестри и 2000 лв. за лекар във всички болници, не само в големите, обясни Василев. В социалната политика вече има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лв. допълнително са заделени във връзка с новия размер на линията за бедност, което е важно при определяне на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лв. отгоре по дейности по Закона за социалното подпомагане, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн лв. допълнително по Закона за семейните помощи за деца, посочи Василев. Има и 31 млн. лв. повече във връзка с въведената нова еднократна помощ за учениците от 1-5 клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лв. за саниране на студентски общежития, 80 млн. лв. за реконструкция, надстрояване на детски градини. Предвидени са 5 млн. лв. допълнително за нови спортни площадки; 20 млн. лв. за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети в детски градини и ясли, добави министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам