Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Парламентът прие на първо четене законопроекта за промени в НПК, свързани с разследването на главния прокурор

Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. В подкрепа на измененията гласуваха 191 народни представители, а 33-ма се въздържаха.

С 68 гласа “за”, шест “против” и 149 “въздържал се” депутатите отхвърлиха и при прегласуването законопроекта на “Възраждане”, който също предвиждаше механизъм за разследване на главния прокурор.

Парламентът подкрепи и друг законопроект за изменение на НПК, предложен от Министерския съвет (МС), с който се транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство.

Дебатът беше фокусиран основно около законопроекта на правителството за механизма за контрол на главния прокурор. С него се предвижда в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Костадин Костадинов, снимка: БТА

Със законопроекта на “Възраждане”, който беше отхвърлен, се предлагаше при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер директорът на Националната следствена служба да образува досъдебно производство и да уведоми Висшия съдебен съвет за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор.

Около 50 висши магистрати казват: “Този закон не става”, а ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместник, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС по повод законопроекта на МС. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде доведен докрай, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС и обясни, че този закон е важен за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Той призова, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд (КС) за проверка. “Нека да отиде в КС, ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България”, коментира Чолаков. Той призова още в частта разследване на главния прокурор да не се променя нито една запетайка и законопроектът на второ четене да бъде гласуван така, както е внесен от МС, за да е ясно, че това е законопроектът на Зарков и той носи пълна отговорност за този текст.

Още от Built.bg:  Путин при Си Цзинпин: Русия и Китай засилват партньорството си

Според лидера на БСП Корнелия Нинова първият извод от изказването на Чолаков е, че политическата целесъобразност е победила правото в храма на правото. Призовавате да не се променя между първо и второ четене, за да го върне КС, т.е. сте в пълно съзнание, че приемате нещо, което е противоконституционно и съдът ще го върне, посочи още тя.

“Признавате пред цяла България, че един служебен министър се е противопоставил на професионализма в съдебната система и е принудил Народното събрание да приеме противоконституционен закон”, коментира още Нинова. По думите й това е тотален удар по институциите в България, признат от първата политическа сила. Ако има смисъл тези закони да се подкрепят на първо четене, то това е преди второ четене да бъдат коригирани професионално, за да дадат ефект и да не бъдат върнати от КС, смята тя. Съдебна реформа трябва, но професионална, а не политическа съдебна реформа, която цели бърз и справедлив процес и ефективни присъди за бандитите, а не политическо овладяване на прокуратурата, заяви Нинова.

Васил Пандов, снимка: БТА

Васил Пандов от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) също коментира изказването на Радомир Чолаков. Това, което ме учудва, е, че имате същите мотиви, но този път ще подкрепите този законопроект, каза той и попита какво се е променило от 48-ото до 49-ото Народно събрание. Пандов посочи, че вчера на заседанието на правната комисия е имало и организации на магистрати, които са подкрепили законопроекта. Подробно аргументиран беше въпросът защо магистрат изпълнява функциите на прокурор – той бива назначен като прокурор, обясни той и допълни, че тук няма конфликт с Конституцията и правомощията на прокурорите и съдиите.

Още от Built.bg:  Продължава да отслабва активността на строителния сектор в еврозоната

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС не се съгласи с нападките към министъра на правосъдието. Този перфектен законопроект е творение на доста наши колеги, изтъкнати юристи с професионален стаж и разбиране на материята, посочи той и изброи сред тях конституционния съдия Янаки Стоилов, бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова, експертите в Съюза на съдиите. Те са тези, които ни представиха този перфектен закон, с който ще решим съдебната реформа в България, ще разсечем гордиевия възел, смята Балачев.

Крум Зарков, снимка: БТА

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма, не е имало и никога няма да има разсъждения по такъв тип закони, за които да не се поставят въпроси по конституционната съобразност. Той посочи, че и по закона на “Възраждане” могат да се поставят въпроси по конституционна съобразност. Кога ще бъде сезиран КС, няма общо с изпълнението по Плана за възстановяване и устойчивост, отговори Зарков на въпрос от Цончо Ганев (“Възраждане”) какво ще правим, ако КС върне този закон, а вече сме усвоили пари по ПВУ. Каквото и да се случи, ние имаме нужда от този закон и от този механизъм, допълни министърът. Въпросът, който остава, е има ли воля да свършим работата, аз мисля, че има този път, заяви той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви, че в Комисията по конституционни въпроси ще работят за намиране и извеждане на конституционна норма, която да гарантира този механизъм. Надежда Йорданова от ПП-ДБ я поздрави, че групата на ГЕРБ-СДС приемат необходимостта от разговори за конституционна реформа.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам