Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Парламентът прие промени в ЗУТ, свързани с упълномощаването на проектанти

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), свързани с упълномощаването на проектанти. Измененията са внесени от Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Законопроекта подкрепиха 131 депутати, един беше против и 42 се въздържаха.

Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на промените да бъде 28 дни.

В законопроекта е записано, че физически лица, които упражняват проектантска дейност, трябва да имат образование, отговарящо на държавните изисквания за регулирани професии „инженер в инвестиционното проектиране“ и „архитект“.

Младен Шишков

С изменения в Закона за Камарата на инженерите и архитектите в инвестиционното проектиране е предложена промяна на кръга лица, които могат да придобият пълна проектантска правоспособност. Предвижда се проектантите с ограничена правоспособност, притежаващи образователно-квалификационна степен „магистър“ по съответната специалност, да могат да придобият пълна проектантска правоспособност, ако имат стаж по специалността, като решението се взима от Управителния съвет на съответната камара.

Чрез измененията в ЗУТ се прецизират и систематизират изискванията, като структурирано се описват документите, които трябва да бъдат представени за издаване на разрешение за строеж без одобряване на инвестиционен проект, посочи вносителят Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) при представянето на законопроекта. Създава се дефиниция на понятието „проектно решение“, като министърът на регионалното развитие и благоустройството се задължава в тримесечен срок да отрази съответните промени в наредбата.

Дебатът по промените, предложени от Младен Шишков и група народни представители, започна вчера, но пленарното време не стигна, за да бъдат гласувани на първо четене. Другият законопроект за изменение на ЗУТ, внесен от Министерския съвет, беше оттеглен от вносителя преди разглеждането му в пленарната зала.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам