Бюлетин

Перспективите пред жилищното строителство в Германия остават мрачни

Crane House Building City To Build  - wal_172619 / Pixabay

Перспективите пред жилищното строителство в Германия остават мрачни на фона на нарастващ брой отменени поръчки и рекордно ниско ниво на доверие от страна на бизнеса, тъй като високата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и намаляването на субсидиите спъват развитието на сектора, сочат резултатите от изследване на германския икономически институт “Ифо” (Ifo), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Отменените поръчки при строителството на жилищни имоти се увеличават допълнително през ноември, като проучването показва, че делът на засегнатите компании, сред участвалите в допитването, нараства до 16,7 на сто при 14,5 на сто през предходния месец.

Man Worker Construction Building  - Ernestovdp / Pixabay

“Строителните компании все още имат достатъчно поръчки, но постоянно покачващите се цени в строителството, по-високите лихвени проценти и по-ограничените възможности за получаване на субсидии оказват негативно влияние върху новите предприемачи”, отбелязва анализаторът от “Ифо” Феликс Лайс.

Очакванията на бизнеса за развитието на сектора през следващите 6 месеца достигат до рекордно ниско равнище през ноември. Индексът, който ги отразява, пада до -60,9 пункта, което е най-ниското му равнище, откакто през 1991 г. започва да се провежда проучването.

На този фон много строителни фирма са принудени да заложат ново увеличение на цените на недвижимите имоти, за да прехвърлят върху клиентите високите си разходи за материали и горива, въпреки намалялото търсене, отбелязва институтът “Ифо”. “Цените в строителството продължават да се покачват”, подчертава Лайс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам