Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Перспективите за снабдяването с природен газ през зимата се подобряват въпреки смесените пазарни сигнали

За разлика от миналото лято, притесненията на Европа за снабдяването с природен газ през идната зима намаляха през юли. Това пише в анализ Анди Зомер, директор “Фундаментален анализ и моделиране” в “Акспо Сълюшънс” (Axpo Solutions) – най-голямата компания за комунални услуги в Швейцария и водеща в международната търговия с енергия, която работи в 40 държави в Европа, Америка и Азия. Според Зомер необичайно високите за сезона газови запаси в Европа и значително подобрените хидробаланси са сред основните фактори.

Обилните валежи, съчетани с хладното и ветровито време, повишиха водните запаси на Скандинавския полуостров над средните нива за последните пет години, докато хидробалансът в Алпите също се подобри значително, допълва Зомер. Освен това перспективата за снабдяване беше подкрепена от изключителните резултати на френските ядрени мощности, които отчетоха значително по-високо производство от миналогодишното и приключиха поддръжката си по-рано от пазарните очаквания. Споменатите по-горе събития, в комбинация с продължаващото понижено търсене и мрачните макроикономически показатели, допринесоха за подобрените перспективи за снабдяването през зимата. Това се прояви в отслабващото контанго (ситуация, при която цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената на основния актив) по отношение на зимните договори.

Пазарите на горива допринесоха за настроения към тенденция на понижение на фона на газовите запаси, които останаха на нетипично високи нива за сезона. Доставките на газ от Норвегия се повишиха през втората половина на юли, тъй като заводът за преработка на газ “Нюхамна” (Nyhamna) отново заработи на пълна мощност. Доставките на LNG (втечнен природен газ) останаха стабилни въпреки пиковия период за охлаждане в Азия. Всъщност продължителната гореща вълна в Китай повиши търсенето на електроенергия, необходима за охлаждане, което беше посрещнато главно от производството от въглищните електроцентрали. Това предизвика силно търсене на внос от крайбрежните електроцентрали в Китай и удвои вноса на въглища през второто тримесечие на годината, компенсирайки слабото потребление на въглища в Европа, уточнява Зомер.

Още от Built.bg:  Как започна предизборната кампания за предсрочните избори във Франция
Снимка: AP

Продължителните закъснения при доставките през Панамския канал подкрепиха големите доставки на LNG в Европа, и заедно с газопровода “Турски поток”, осигуриха стабилно снабдяване с газ за Стария континент. Като прибавим към това продължаващото слабо търсене на газ в промишления и енергийния сектор, лесно можем да разберем как нивата в европейските газохранилища достигнаха до 86 процента към 1 август, което е доста над нивата, регистрирани през същия месец на миналата година и дори през август 2020 г., посочва Анди Зомер.

На фона на въглищния и газовия пазар, пазарът на суров петрол премина през промяна с тенденция към повишение, водена главно от доброволните намаления на доставките, инициирани от ОПЕК+. Няколко други допълнителни фактори, включително спирането на продажбите от Стратегическия петролен резерв на САЩ и намаляващата вероятност от тежка икономическа рецесия, подкрепиха значително цените на суровия петрол през юли. По отношение на въглеродните квоти, цените останаха в тесния диапазон от 85-90 евро на тон, водени от разходите по преминаването от въглища към газ. Междувременно предстоящото сезонно намаление в търгуваните обеми се очаква да окаже ограничено влияние върху цените.

Предвид всичко това, европейската енергийна сигурност продължи да се подобрява значително през юли с високите газови запаси, солидните хидробаланси, гъвкавите френски ядрени мощности и продължаващото намалено потребление на енергия, осигуряващо смекчаващ ефект в случай че дадени пазарни събития поставят на изпитание нейната устойчивост, завършва директорът “Фундаментален анализ и моделиране” в “Акспо Сълюшънс” Анди Зомер.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам