Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Перу обмисля временно затваряне на Мачу Пикчу

Перу обяви, че обмисля временно затваряне на Мачу Пикчу след четиридневна стачка на местни жители срещу така наречената от тях  “приватизация” на продажбата на билети за най-посещавания обект на инките в света, съобщават Ройтерс и АФП.

Заради стачните действия близо 700 туристи бяха евакуирани от емблематичния обект в събота.

Според министъра на културата Лесли Уртеага лидерите на протеста са предложили обектът да бъде затворен от съображения за сигурност, предвид липсата на диалог между страните.

“Ще направим оценка на исканията на колектива, едно от които е да бъде затворена цитаделата. Това ще бъде болезнено за всички, но ще го преценим”, каза Уртеага.

Противниците започнаха “безсрочна” стачка в четвъртък срещу решението на Министерството на културата да използва частен посредник в онлайн продажбите на билети.

Местна организация казва, че компанията “Джойнъс” (Joinnus) може да се възползва от до 3,2 милиона щатски долара годишно под формата на комисионни благодарение на новата система.

Заради протестите много търговски обекти затвориха врати, а железопътният оператор “Ферокарил Трансандино” (Ferrocarril Transandino) преустанови обслужването на обекта.

Според Министерството на културата новата система за продажба ще помогне да се контролира потокът от туристи и за опазване на цитаделата, която от 1983 г. е включена в Списъка на световното културно наследство. Археологическият комплекс, разположен на 130 километра от град Куско на 2438 метра надморска височина, е построен през 15-и век по заповед на императора на инките Пачакутек (1438-1470). Обектът е открит през 1911 г. от американския изследовател Хирам Бингам.

Снимка: peru.travel

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам