Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Пет компании са заявили интерес за изграждане на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: АЕЦ „Козлодуй“

Пет компании са заявили интерес по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД за предприемане на действия по изграждане на седми и осми блок на площадка № 2 на атомната централа с технология АР-1000. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Процедурата е в изпълнение на решение на Народното събрание от 18 декември м.г. Крайният срок за кандидатстване изтече на 02.02.2024 г. в 17:00 ч., посочват от министерството.

Комисия ще разгледа приложената документация от началото на следващата седмица. Изискванията към кандидатите са да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години.

Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да могат да докажат поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г., поясниха още от енергийното министерство.

За реализацията на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй” се обмисля вариант около 30 процента да бъде собствен капитал и 70 на сто – привлечен капитал, посочи изпълнителният директо на атомната централа Валентин Николов, по време на третата ядрена конференция в София.

Вече са водени предварителни разговори с банки, но конкретното привличане на финансиране ще стане ясно на по-късен етап, добави тогава изпълнителният директор. От 5000 до 10 000 души се очакват да бъдат пряко ангажирани в строителството на двата на нови блока и съпътстващите дейности, посочи Николов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам