Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Петков: България застава твърдо зад Института за компютърни науки и изкуствен интелект INSAIT

България застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, заяви днес премиерът Кирил Петков на откриването в НДК.

Институтът се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария – с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Сред присъстващите на официалното начало са президентът Румен Радев, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания, и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) Ги Пермелин.

Снимка: БТА

Премиерът Петков каза, че институтът ще се ръководи от световноизвестни учени – българи и чужденци, идващи от най-добрите университети в САЩ и Израел. Целите на INSAIT са България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, както и държавата ни да привлече най-големите компании в света и те да отворят своите центрове в България, заяви премиерът. Google, Amazon, DeepMind вече инвестираха в ISAIT, каза Петков. Той каза, че правителството спазва своето обещание – да върнем в България най-талантливите ни умове.

България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години – общо 100 млн. долара, съобщи министър-председателят. Петков разясни модела, по който институтът трябва да се финансира – държавата застава с 10 млн. долара на година, Google, Amazon, DeepMind инвестират 7 млн. долара, а българските технологични компании инвестират 6 млн. долара.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб
Снимка: БТА

Само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се родят идеи, да се постигнат резултати, които са конкурентни и на световно ниво, заяви премиерът. По думите му този модел на финансиране създава мост между науката и бизнеса, които, подкрепяни от държавата, могат да се развиват успешно и да подобрят качеството на живот у нас.

Министър-председателят специално благодари на проф. Мартин Вечев, който от мечта успя да превърне този институт в успех за България, а скоро – за Европа и за света.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам