Бюлетин

Петков: Интерконекторът между България и Гърция ще трансформира енергийната карта на региона

Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков по време на церемонията по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), провела се на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини.

„Ще задълбочи енергийната свързаност между двете държави“, отбеляза Петков.

„България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол“, допълни още българският премиер.

Според Кирил Петков днешният ден ще остане в историята на отношенията между двете държави. „Той ще остане в спомените на нашите съвременници като символ на стремежа ни за политическа, икономическа и енергийна независимост, символ на нашите ценности и геополитически избор“, каза Петков.

„Изпитвам гордост, че оглавявах едно правителство, което успя за шест месеца да завърши този проект, за който се говореше от години“, допълни министър-председателят в оставка.

Той благодари на своя гръцки колега Кириакос Мицотакис за сътрудничеството между двамата, както и между ръководените от тях правителства, за да може този проект да бъде завършен. Според Петков този проект представлява „нов тип геополитически приятелства“.

На днешната церемония присъстваха още министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и ресорните министри на България и Гърция – Александър Николов и Костас Скрекас.

Снимка: БТА

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта, започнат преди близо 12 години, приключва успешно, след като получи тласък през последните шест месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени. Връзката трябва да допринесе за енергийната независимост и сигурност на България.

Още от Built.bg:  ЕС ще обяви следващи стъпки за съвместните покупки на газ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам