Бюлетин

Петков от Украйна: Няма политически линии, когато става дума за човешки ценности

Няма политически линии, когато става дума за човешки ценности. Това заяви пред журналисти в Буча премиерът Кирил Петков по време на своето посещение в Украйна, Изявлението беше излъчено по NOVA телевизия.

Премиерът и ръководена от него българска делегация посети мястото, на което са погребани 97 души. Човек загубва политическото говорене и усеща човешката трагедия, заяви Петков и допълни, че България е част от демократичния свят и в един глас трябва да кажем – това е недопустимо.

Министър-председателят коментира предстоящото гласуване в българския парламент на решението за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. „Това тук не е въпрос на коалиция и на опозиция. Това е въпрос на човешки ценности. Време е България да се обедини около човешките ценности – на демокрация, на зачитане на човешки права, на зачитане на човешкия живот. Мисля, че ще се обединим около тази позиция“, заяви Петков.

Кирил Петков в Украйна

Попитан дали не рискува падане на правителството, премиерът заяви, че всеки говори за това от първия ден на кабинета. Както виждате, не е паднал, не мисля, че ще падне, допълни Петков.

Всеки трябва да вземе своето решение, когато е добре информиран, каза премиерът и изрази надежда посещението на българската делегация да помогне за информирания избор. „На база на тази информация всеки трябва да застане пред собствената си съвест и да си каже – що за човек съм, какви са ми ценностите, какви са ми принципите, искам ли да съм страхлив и да преклоня глава, вярвам ли, че, неподкрепяйки Украйна, е най-доброто нещо за България, въпреки че 97 души са погребани под нас“, коментира министър-председателят.

Още от Built.bg:  Жозеп Борел съобщи за "историческа среща" в Киев на външните министри от ЕС

„Намираме се в притихналия ад. Под нас са погребани хора като нас. Човешки съдби, които не са си представяли, че това може да се случи в 21 век“, заяви депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов, който е част от българската делегация. „В пленарната зала винаги съм призовавал за единна позиция. Тук не трябва да се делим на коалиционни партньори, на опозиция. Надявам се каквото и да реши пленарната зала, да е с максимално мнозинство“, каза депутатът.

„Убеден съм, че независимо от крамолите, които съществуват в българския политически живот, българският парламент ще направи цивилизационен избор и ще подкрепи жертвата – в случая Украйна“, отбеляза народният представител от „Демократична България“ Атанас Атанасов, който също е част от делегацията.  „Моето усещане е, че Путин иска да спре европейския избор на Украйна. Страхува се, че Европа идва по-близо до Русия“, каза още Атанасов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам