Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Площад “Александър Невски” в София става пешеходна зона

Снимка: Столична община

Въвежда се нова организация на движението в зоната между бул. „Цар Освободител”, пл. „Народно събрание”, бул. „Васил Левски”, кръгово кръстовище на пл. „Васил Левски“, пл. „Гина Кунчева“, ул. „Московска” и ул. „Г. С. Раковски”, съобщиха от Столична община. Целта на въведената промяна на движение е да се освободи от автомобили площадното пространство около храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Ул. „Оборище”, в участъка от ул. „Г. С. Раковски” до пл. „Св. Ал. Невски“, пред паметника на Незнайния войн и храм Св. София, става пешеходна зона. Частта от ул. „Московска” в посока пл. „Гина Кунчева“ и самия пл. „Гина Кунчева“ са пешеходни зони също с пропускане на автомобили със специален режим.

Движението на автомобили през пл. „Св. Ал. Невски“ ще се осъществява в една лента от бул. „Цар Освободител” по ул. „15-ти ноември” покрай Народното събрание по източната дъга, по ул. „Дунав”, наляво по ул. „Московска” или направо по ул. „Дунав” и изход на бул. „Дондуков”. В другата посока по ул. „11-ти август”, по източната дъга, по ул. „15-ти ноември” до бул. „Цар Освободител”.

Снимка: FB/trinmo.org

Организацията на движение по бул. „Цар Освободител” и по ул. „Г. С. Раковски” остава двупосочно движение с по две ленти в посока.

Ул. „Московска” остава еднопосочна от ул. „Дунав” в посока към ул. „Г. С. Раковски”; Ул. „Оборище”, в участъка от пл. „Св. Ал. Невски“ до бул. „Васил Левски”, има три изходящи ленти за движение в посока бул. „Васил Левски” и една входяща лента в посока центъра и една лента за паркиране в режим „синя зона“. Премахва се паркирането около храм паметник Св. Ал. Невски, както и паркоместата по западната дъга на площада.

Още от Built.bg:  Преди европейските избори: Шарл Мишел атакува Урсула фон дер Лайен

Места за паркиране се обособяват в участъка от бул. „Цар Освободител” по ул. „15-ти ноември”, по източната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ до ул. „11-ти август”; За паркиране остават и места зад паметник на Цар Освободител и стоянки за таксита.

По време на проверката на ремонта на ул. „Шипка” в края на април тогавашният зам.-кмет в направление „Обществено строителство“ Ангел Джоргов каза, че участъкът на ул. „Оборище“ между ул. „Георги С. Раковски“ и храм-паметник „Св. Александър Невски” ще се превърне в една много хубава пешеходна зона. Ремонтни дейности в централната градска част текат от лятото на миналата година. По ул. „Шипка“ пътното платно е изцяло пренаредено и има нови тротоари. Ремонти имаше и на пл. „Гина Кунчева“, както и в карето до Народното събрание към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам